ŽIVOT JEDNE MAME NA RATE

Bilo je to jutro nakon poroda. Donijeli su mi moju Juliju. Odmah sam joj dala cicu i čekala.

Što sam čekala?

Baš kao i dan danas, nakon skoro 8 mjeseci, da Julia bude zadovoljna pa da se posvetim sebi. Ne sjećam se kada sam zadnji put pojela tek skuhan topli obrok, a i ako sam ga krenula jesti, morala sam prestati pa nastaviti jer je nešto bilo bitnije kao recimo podignuti sve igračke koje je Julia pobacala sa hranilice kako bi još kratko bio mir u kući. Uhvatim se kako nisam ništa konkretno pojela, a zvoni mi podsjetnik u 16 sati popodne da uzmem par minuta i dišem zatvorenih očiju.

Kako da se opustim kada sam od jutra posvećena svojoj malenoj bebi? Nisam se stigla počešljati, oprati zube, a kamoli pojesti obrok koji nisu suhi krekeri i jogurt u hodu.

Često čujem savjete da odradim sve poslove dok beba spava. Što ako beba ne spava? Što ako beba spava 20 minuta? U tih 20 minuta najčešće ništa ne obavim jer sam zauzeta sjedenjem i postojanjem dok Julia ne otvori svoje lijepe plave oči. Najzanimljiviji dio je spremanje za izlazak. Koliko puta mi se samo dogodilo da sam obukla majicu, sredila kosu, lice i krenula obući cipele kada sam shvatila da imam donji dio pidžame. Često sam takva i izašla van jer mi je najbitnije da Julia ima suhu pelenu i osmijeh na licu.

Pitam se nekada hoće li i moje spavanje zauvijek biti na rate? Smijala sam se priči o jednoj maminoj kolegici koja je potiho šapnula mojoj mami kako ju je buđenje zbog bebe kroz noć promijenilo zauvijek. Smijala sam se, ali histerično jer razumijem što govori. Gubiš se između sna i stvarnosti, između hranjenja i nošenja dok ne zaspi. Gubiš se dok sjediš u pola noći pored krevetića i gledaš hoće li se ipak pomaknuti, a onda shvatiš da si sjedio i zaspao sjedeći.

Gubiš se, ali i pronalaziš. Najteže i najdivnije iskustvo u mom životu. Životu na rate.


IVANA

Supermama čija je glava uglavnom u oblacima. Vječno je neodlučna, sve joj brzo dosadi i stalno je u potrazi za promjenama, a za to krivi Blizanca u horoskopu i Vagu u podznaku. Dizajner interijera, a u lovu na diplomu Krajobrazne arhitekture. Žena najslađem mužu na svijetu i mama plavooke Julije skandinavski plave kose. Njezino rođenje potaknulo ju je da napokon započne sa pisanjem bloga. U njemu piše o događajima, razmišljanjima, novim spoznajama i emocijama kroz koje prolazi kao novopečena mama. Naziv bloga je Letters to Julia jer svaki post sadrži pisma koja piše kćeri kako bi se u budućnosti prisjetila svih osjećaja i razmišljanja koje je u tim trenucima imala. Na instagramu je poznajete kao Cup of Tea Mama jer kofein ne podnosi pa nju, kao i svaku mamu, umjesto hladne kave svakodnevno čeka jedan nepopijeni hladni čaj.

Blog: Letters To Julia
Instagram: @cupoftea.mama