PALAČINKE BEZ ŠEĆERA S NAMAZOM OD SUNCOKRETA

Postoji nekoliko jela koja redovito pripremam zbog svojih prednosti nad ostalima. Jedno od njih su svakako palačinke. Debele, tanke, voćne ili čokoladne, apsolutno je nebitno koja vrsta, svi ih u kući volimo jesti.

Prednosti su im za početak jednostavnost i brzina pripreme, zatim iskorištavanje viška namirnica koje bi u suprotnome netko bacio, te njihova praktičnost jer ono što se ne pojede za doručak poslužit će kao međuobrok u parku.

Kada na sve to još dodate da ove palačinke ne sadrže bijeli šećer i napravljene su od potpuno prirodnih i nutritivno bogatih namirnica, svakom je roditelju barem malo srce na mjestu da je njihovo dijete toga dana pojelo svoju dozu vitamina. S dodacima se možete poigrati ovisno i sezoni, a namaz, odnosno maslac, od orašastih plodova svestran je koliko i palačinke. Njega je također jednostavno napraviti, a ja sam se odlučila za kombinaciju od suncokretovih sjemenki koje u sebi sadrže dobre masnoće potrebne za funkciju organizma. Uz nadzor roditelja, ovaj recept mogu napraviti i djeca, a na taj način će im se još više približiti kultura prehrane koja hrani tijelo i duh.

ZA PALAČINKE

1 banana
1 jaje
3 žlice integralnog punozrnatog brašna
4 žlice zobenog ili kravljeg mlijeka
1/8 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

ZA NAMAZ OD SUNCOKRETA
200g suncokretovih sjemenki
45g maslinovog ili kokosovog ulja
2 prstohvata soli

+ sezonsko voće po želji

POSTUPAK
U blenderu izmiksajte sve sastojke za palačinke. Ako je smjesa pregusta dodajte malo mlijeka, ako je prerijetka dodajte malo brašna.
Pecite palačinke na malo maslinovog ili kokosovog ulja na srednje jakoj vatri minutu-dvije sa svake strane. Koristite tavu s neprijanjajućim dnom, a višak masnoće obrišite s papirnatim ručnikom. Za manje palačinke dovoljna je 1 žlica smjese.
Od suncokretovih sjemenki i ulja napravite mekani maslac u blenderu miksajući prvo sjemenke u nekoliko serija po 20 sekundi, a onda dodajte ulje i sol te miksajte još jednom dok ne postane kremasto.

Voće očistite i narežite na kockice i pomiješajte s malo meda i cimeta kako bi dobili brzinsku voćnu salatu.

SAVJETI
Koristite sezonsko voće, pa ovisno o njihovoj kiselini dodajte određenu količinu meda ili nekog drugog zaslađivača. Najbolje su kombinacije ananas i šipak, te jagode i borovnice.

Nastasja Chiara Petrić se profesionalno bavi kuhanjem  nakon što je na trećoj godini Učiteljskog fakulteta shvatila da se upravo tu krije njen pravi poziv. Nakon televizijskog showa Masterchef, te snimljene kuharske emisije za slastice “Slatki Božić”, svoju karijeru je započela kao sous chef u hvarskom restoranu diVino gdje je provela tri godine. Uz završenu kuharsku školu, iskustvo je stjecala u zagrebačkom restoranu Prasac, te višestruko nagrađivanom restoranu Bistro Apetit. Sudjelovala je u izradi kuharice poznatog chefa C. Cabaliera koja je 2015. proglašena najboljom profesionalnom kuharicom u Hrvatskoj prema prestižnom Gourmand World Cookbook Awards izboru, te je osvojila treće mjesto na svijetu u kategoriji mediteranske kuhinje (Dun Gifford nagrada). Posebnu je pažnju posvetila zdravoj prehrani tokom trudnoće, a sada istu tu pažnju posvećuje prehrani svoje kćeri Gaie. Održava i dječje kuharske radionice, a za neke od njih izrađena je mini kuharica Mala škola kuhanja, te i sama svoje iskustvo širi kroz razne tečajeve kuhanja. Najveću pozornost posvećuje zdravim slasticama i praktičnim idejama za zaposlene mame, a uz dječje, održava kuharske radionice za trudnice, roditelje te sve ostale zaljubljenike hrane i kuhanja. Osim što je završila školu za kuhara i slastičara, Nastasja je i član Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma , te Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.