KAKO ORGANIZIRATI AKTIVNOSTI S DJECOM?

U ovom ću vam postu malo pojasniti kako organizirati aktivnosti s djecom, brzo i jednostavno.

Bilo da ste mama koja radi ili ste kod kuće, sigurna sam da vrijeme s djecom nastojite provesti kvalitetno. Jedan od kvalitetnog načina provođenja vremena su i razne aktivnosti kojima se potiče djetetov razvoj. Aktivnosti mogu biti razne, od onih koje potiču motorički razvoj pa do onih kojima se potiče razvoj govora. Iako je jako važno pustiti dijete da samo istražuje i igra se, a kod starije djece i „dosađuje“, bitno je i neke aktivnosti „pripremiti“ pa čak i „voditi“ (nije da će dijete sad baš samo „naletjeti“ na tempere, kist i slične predmete).

No, koliko god mi to željele, nekad je zbog obaveza (recimo, dosta je da imate novorođenče i starije dijete koje ne ide u vrtić) teže biti kreativan i više puta i zaboravite na aktivnosti. Da bi se to događalo što rijeđe, evo nekih savjeta.

  1. Na Internetu ili u knjigama potražite primjere raznih aktivnosti i inspirirajte se.

Iako je danas zbog mnoštva informacija kojima smo izložene komplicirano filtrirati kvalitetne informacije, ipak je očito da imamo puno veći izbor nego što su to imale starije generacije. Inspiraciju možete potražiti u različitim knjigama (meni jedna od najdražih je „Montessori igre i aktivnosti“), na Internetu pa čak i na društvenim mrežama (moj omiljeni profil na Instagramu za ovu vrstu inspiracije je @roditeljisasvrhom). Daklem, izbora je stvarno mnogo, na vama je samo da odvojite nešto vremena, prolistate knjige, pretražite stranice i profile i inspirirate se.

  1. Napravite listu aktivnosti primjerenu dobi vašeg djeteta.

Nakon što ste pronašli zanimljive prijedloge, napravite popis aktivnosti koje vam se sviđaju i odgovaraju dobi vašeg djeteta.

Aktivnosti ne moraju biti komplicirane ni oduzimati mnogo vremena, dijete ionako ne može dugo biti koncentrirano. Dovoljno je desetak, petnaestak minuta do pola sata.

Isto tako, ne morate nužno osmisliti „sto“ ideja, za početak će biti dovoljno nekoliko koje onda možete ponavljati. Zapamtite, nije cilj da dijete brzo prođe sve aktivnosti nego da iz nje i vi i ono izvučete maksimum. Na istu aktivnost će isto dijete nakon određenog vremenskog odmaka različito reagirati jer svakim danom sve više uči i zna.

Aktivnosti možete raditi sporadično, kako vam određeni dan odgovara, ali možete osmisliti i neku temu pa onda aktivnosti rasporediti preko tjedna. Mi smo se zadnjih tjedana bavile bojama pa sam osmislila pet aktivnosti koje pokrivaju različita područja razvoja:

  • Razvoj osjeta – kocke različitih boja treba razvrstati na različite hrpice ili u posudice.
  • Razvoj koordinacije – od posudica različitih veličina i boja treba napraviti toranj. Može se ubaciti i loptica kojom će dijete gađati toranj pa onda može imenovati boju posudice koja se srušila.
  • Razvoj umjetničkih vještina – dlanove obojati različitim bojama i onda napraviti otiske na papiru.
  • Kretanje u prostoru – na jednu se stranu stavi hrpica crvenih kockica, na drugu zelenih, na treću žutih itd. i onda dijete treba otrčati do zadane boje.
  • Razvoj govora – djetetu postaviti pitanje što ima na sebi i kakve je to boje pa onda riječi uz pljeskanje razvrstati na slogove.

Ove su aktivnosti pogodne za todlere, neke i za bebe, a neke i za stariju djecu (Sofia ima 2 godine i 4 mjeseca).

  1. Pripremite potrebni materijal.

Kad ste napravili popis aktivnosti (kreativnim mamama i onima kojima improvizacija nije strana popis vjerojatno neće ni trebati, ali meni recimo treba nekakva struktura; ovo ne znači da se popisa držim „k’o pijan plota“), pripremite materijal koji će vam biti potreban.

U slučaju gore spomenutih aktivnosti trebale su nam kocke, posude, loptica, tempere i papir. Daklem, kupite ono što nemate, ali i iskoristite ono što već imate. Dobra je ideja i sve potrebne materijale držati u jednoj košari ili kutiji pa ih onda vaditi prema potrebi.

Iako sam na početku teksta spomenula da su ovo većinom vođene aktivnosti, to ne znači da u svim aktivnostima trebate strogo nadgledati dijete (ovo nije zamišljeno kao poučavanje, nego učenje kroz igru) pa tako učenje možete ukomponirati i u recimo, kućanske poslove. Dijete može sa stalka za sušenje rublja najprije skinuti crvenu odjeću pa onda rozu pa ljubičastu itd.

  1. Uvrstite aktivnosti u svoju rutinu.

Ovo je zapravo najvažniji korak; badava vam svi popisi i materijali ako uistinu ne odvojite vrijeme i djetetu date tempere, škare ili neki drugi materijal.

Ovisi o vašem rasproredu, to vrijeme može biti ujutro, popodne ili tijekom dana; važno je jedino da dijete nije gladno i umorno.

I to je to! Nego, sjećate se profila (a odnedavno i stranice) koji sam spomenula pod točkom 1, @roditeljisasvrhom? Iza njega stoji jedna Superteta Antonella koja će nam u mini intervjuu reći nešto o sebi i otkriti koje su aktivnosti najdraže njezinoj rođakinji.

Napiši nam nekoliko rečenica o sebi. Dobar dan. Ja sam vrlo ponosna sestrična malene koja trenutno ima 3 godine i 3 mjeseca. S obzirom da je razlika među godinama jako velika te da smo uistinu vrlo bliske i povezane, svi me oslovljavaju s nazivom teta, pa sam se nesvjesno i sama počela tako predstavljati. Završila sam preddiplomski studij sociologije, etnologije i kulturne antropologije u Zadru, a zatim i diplomski studij na odsjeku za ‘Social and Policy sciences’ u Engleskoj. Radim na projektima gdje je većinom fokus na djeci u osnovnoj školi te mladima u adolescenciji.

Odakle ideja za ovu vrstu profila? Kad je malena došla u našu obitelj bio je to prvi put da sam se susrela s tako malim bićem. S obzirom da sam u znanstvenim vodama i preko različitih projekata radim s djecom, nije mi bilo strano uputiti se u pravo malo istraživanje kako bih bila spremna dočekati novu članicu naše obitelji. Istražujući cijeli taj svijet najmlađih zaljubila sam se u tu sferu i zajedno s ostatkom obitelji krenula aktivno raditi s malenom. Vremenom je postajalo sve jasnije i jasnije da te moje ‘tehnike’ zaista uspijevaju te su me osobe oko nas, posebno novi roditelji, počeli pitati svakojake savjete, naglašavajući da ne znaju za mjesto gdje se mogu više informirati o ovim temama. Tu su mi, posebno roditelji malene, počeli davati sugestije da napravim nešto ovakvo i podijelim taj naš mali svijet s drugima.

Gdje pronalaziš inspiraciju za aktivnosti i koliko ti vremena treba da sve pripremiš? Za mnoge aktivnosti mi inspiracija dođe u trenutku te odmah krenem realizirati aktivnost koju sam zamislila ako imam vremena i mogućnosti. Uz to, redovito kupujem knjige s raznim aktivnostima, ali sam i pretplaćena na desetke Youtube kanala, Instagram profila i web stranica koje mi šalju mailove na ovu temu. Za neke aktivnosti i projekte potrebno mi je po nekoliko sati, pa čak i dana, ali ima i onih gdje sve namjestim u svega par minuta. Zapravo su ove druge one koje većinom dijelim na profilu kako bi roditeljima cijeli ovaj proces bio što jednostavniji i efikasniji, ali prije svega zabavan.

Koja je aktivnost malenoj najdraža? Da moram odabrati samo jednu aktivnost za koju znam da bi ju uvijek zabavila i fokusirala na rad to bi svakako bilo uparivanje i to sličica i sjena. Najčešće isprintam razne sličice različitih životinja i njihove sjene te dam malenoj da uparuje lik sa pripadajućom sjenom ili obrisom.  Sad već imamo pun fascikl s isprintanim uparivanjima sjena i to je nešto što uvijek mogu izvući kada zaškripi! 🙂

Kako organiziraš sve potrebne materijale? Rad s djecom je uistinu moja velika strast što vodi k tome da imam zaista puno knjiga, materijala i aktivnosti koje sam sama napravila. U pravilu sve to držim organiziranim kroz kutije, fascikle i omotnice. Tematske aktivnosti svrstavam u posebne kutije, a svaka od njih ima fascikl ili omotnicu s printanim aktivnostima ili manjim setovima. Također, mislim da je ovaj vaš, gore opisan sistem odličan! Rad s djecom zaista ne mora biti kompliciran i težak, ali neka vrsta organizacije je svakako potrebna. Tada će sve ići vrlo glatko.

I to je sad zbilja to. Našoj Superteti puno hvala na odvojenom vremenu, a i vama što ste pročitali ovaj članak. J Nadam se da će vam savjeti iz njega koristiti i da će vaši mališani uživati u zanimljivim aktivnostima.

Do idućeg puta,

vaša Petra P.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese