SUPERMAME KOJE ČINE PROMJENE: Lana Marasović Krolo

Kod mog malca i mene nije dugo trajala faza „mirne kave s prijateljicama“. Beba spokojno spava u kolicima, a mama pije kavu…sad mi to zvuči kao da se događalo prije sto godina…zapravo, toliko mi je to u magli da uopće nisam sigurna jesam li o tome samo maštala ili se to zaista nekad i dogodilo… Bogu hvala, beba raste, sve je glasnija i sve joj je dosadnije na jednom mjestu, tako da su se kave u gradu prorijedile na one slučajne kad malac zaspi u kolicima. Ne moram onda ni objašnjavati da nikad nisam ni pomišljala ići s njim u, primjerice, kazalište ili ljetno kino. Čemu kvariti ugođaj drugima? Ne lažimo se – čemu kvariti ugođaj sebi i zašto bi netko uopće vodio bebu u ludi izlazak do 22 h?! 😀

Šalu na stranu, malo je reći da me zaintrigirala objava koju sam nedavno vidjela na društvenim mrežama: „Ciklus klasičnih koncerata za roditelje i djecu od 0 do 6 godina: Harfa“. Molim? Jesam li dobro pročitala? Netko organizira koncert za bebe? Koncert harfe? U Splitu???

Oduševljenje se samo povećalo kad sam saznala da je cijeli program „Odgoj s glazbom: Musica“ za predškolsku djecu, koji se sastoji od različitih radionica i koncerata, pokrenula mlada majka, akademski obrazovana glazbenica. Nije mi trebalo puno da njenu ideju odlučim prenijeti supermamama diljem Hrvatske.

Lana Marasović Krolo akademski je obrazovana glazbena teoretičarka koju je krajem studija zaintrigirao rad slavnog njemačkog skladatelja i glazbenog pedagoga Carla Orffa, točnije njegovo učenje o glazbenoj pedagogiji.

On kaže da svi imaju pravo na glazbu, kako odrasli, tako i djeca. Tvrdi da nema djeteta koje je rođeno bez dara te ističe kako se dar razvija i kako svatko ima mogućnost razvijati svoj dar. Kako sam dublje ulazila u njegovo učenje, tako sam htjela saznati još više. Posvetila sam toj temi svoj diplomski rad, krenula na brojna usavršavanja u inozemstvu… Nisam propustila ni važnu edukaciju koja se održavala u Austriji dok sam bila na porodiljnom, i to zahvaljujući razumijevanju i potpori mog muža; nas dvoje smo pošli na put s 8-mjesečnim djetetom kako ne bih propustila tu jedinstvenu priliku. Danas putem interneta razmjenjujem ideje s kolegama iz cijelog svijeta koje sam upoznala na različitim edukacijama. Nama se na tim radionicama ništa teoretski ne objašnjava, već fizički radimo – pjevamo, plešemo…a tek nakon toga trebamo posložiti u glavi sve što se dogodilo i pronaći način kako to iskoristiti… Vratimo se s edukacija s brdom ideja koje treba isfiltrirati da bi se dobio način kako to prezentirati djeci…

Lanu su sva profesionalna usavršavanja inspirirala i potaknula da u rodnom gradu pokrene inovativni glazbeni program za predškolsku djecu: „Vođena Orffovom naukom, krenula sam u realizaciju svoje ideje kako bih popravila stanje zanemarenog područja glazbe za predškolsku dob. Pokrenula sam redovni program „Odgoj s glazbom: Musica“, u kojem djeca jednom tjedno sudjeluju na radionicama na kojima se upoznaju s različitim instrumentima, plešu, sviraju, oslikavaju klasičnu glazbu… Sve navedeno ima puno dublji smisao nego što na prvu izgleda! Primjerice, pri oslikavanju glazbe, u kojem surađujemo s akademskom kiparicom Anjom Rakidžijom, djeca kistom izražavaju svoje osjećaje, dok pri upoznavanju s instrumentima dolaze u dodir s različitim kulturama. Korsistimo se tzv. Orffovim instrumentarijem, odnosno instrumentima poput štapića, marakasa, kastanjete i raznih udaraljki, koji proizvode zvuk neodređenog tona, a potom instrumentima s određenom razinom tona, poput ksilofona i metalofona. Glazba je djeci prirodno urođena i pokreće ih, a instrumenti ih očaravaju. Na našim radionicama rađaju se novi svjetovi i oslobađa se um! Nije nam cilj da djeca koja sudjeluju postanu glazbenici, već da napreduju u svemu što mogu, dakle cijelim svojim bićem, a ne samo glazbeno!

Osim radionica, pokrenuti su i ciklusi koncerata klasične glazbe, na kojima djeci sviraju glazbeni akademici. Prisustvo roditelja djece do 4 godine obvezno je na svim radionicama, a na koncertima je obvezno za sve dobi; naime, Lana navedeni program smatra kvalitetno provedenim vremenom roditelja i djeteta pa želi da su i roditelji prisutni. Djeca se na koncertima ponašaju prirodno i nitko ih u tome ne sputava – mogu slobodno plesati, pjevati, plakati, spavati… Uza svu zabavu, istraživanja su već odavno pokazala da djeca kroz Orffove metode pristupa glazbi razvijaju i svoje glazbene sposobnosti, koncentraciju, socijalizaciju, verbalne i neverbalne, odnosno govorne i pokretne sposobnosti.

Cilj mi je zaljubiti djecu u glazbu. Od početka sam znala da ideja o takvom programu mora upaliti – toliko je dobra da ne može biti neuspješna! Zaista osjećam da je ovo dobar put. Djeca prepoznaju glazbu, čak bolje nego odrasli. Ne treba ih se sputavati – djeca glazbu izražavaju pokretom te ju mogu upoznati i zavoljeti samo ako im se odvežu ruke. Štoviše, ja se zabrinem ako neko dijete ostane sjediti dok sluša glazbu“, ističe Lana.

Vrlo joj je važno bilo i da struka prihvati njenu ideju: „Struka me podržava i to mi je zaista bitno! Bilo mi je potrebno da prepoznaju dubinu toga što radim. Bivši profesori mi šalju svoje unuke, a kolege nude suradnju i sudjelovanje, što me čini sretnom, kao i to što se i roditelji i djeca rado vraćaju!

Uz ovaj program, Lana vodi svoje grupe i u Montessori vrtićima, a ističe da su joj i obitelj i prijatelji ogromna podrška te da se bez njihovog uskakanja za čuvanje sinčića ne bi uspjela uhvatiti u koštac s realiziranjem svoje ideje i svih poslovnih planova: „Ne može mi ne ići kad su mi svi tu! Svi se nude, svi ga žele čuvati…čak i svekrva mi je predobra!“, reče Lana i ostade živa 😀

Ja vam za kraj samo mogu reći da jedva čekam da mi se sin uozbilji i izvede me na koncert harfe jer, kako supermama Lana kaže: „Glazba je igra, ali vrlo ozbiljna igra!


ROMANA @jadna.ti.san.

Vodeći se dobrom starom „Manje grintanja, više rintanja!“, pokušavam pretočiti svoju strast za kreativnošću u ideje koje pozitivno dotiču ljude. Volontiranje me oblikovalo u osobu kakva sam danas. Suosnivačica sam Kluba mladih Split, u kojem sam zaposlena kao voditeljica projekata za neformalno obrazovanje mladih. Nadahnjuju me proaktivni, a jednostavni ljudi. Uživam ih otkrivati drugima. Najspokojnija sam u prirodi. Ne volim filtere, namještene kadrove ni umjetne emocije. Moja razmišljanja o kaotičnim trenucima mlade žene koja tek počinje pojmiti težinu nebavljenja samo samom sobom možete pratiti na Instagram profilu @jadna.ti.san. Nadam se da će mi uvijek biti važnije biti, doživjeti i naučiti nego imati.