IVANA BLAŽOTI MIJOČ: ŽENA, MAJKA, ŠMINKERICA

Ivana Blažoti Mijoč jedna je od prvih beauty blogerica i vlogerica na našim prostorima (you tube kanal Ivana Blažoti Mijoč), influencerica s više od 26.000 followera na Instagramu, osnivačica portala Šminkerica i Tester boxa (prvog hrvatskog “beauty boxa” na preplatu), a odnedavno i mama jednog slatkog dječaka. Sa ovom svestranom mamom poduzetnicom popričali smo o majčinstvu i karijeri.

Ivana prije nepunih mjesec dana postala si po prvi puta mama jednom malom dječaku. Kakvi su prvi dojmovi, kako se snalaziš u avanturi zvanoj majčinstvo? Samu sebe sam iznenadila koliko mi je uloga majke prirodno sjela. Iz dana u dan me fascinira intuicija koja te nekako, bez obzira na savjete baka, strina i njihovih susjeda koje u određenoj situaciji dobiješ sa strane, uvijek usmjeri na ispravnu odluku. Naravno, sve je lakše kad je uključen i supertata. Trebalo nam je neko vrijeme da stvorimo rutinu, posebno jer smo oboje «control freakovi», što s malom bebom odmah u startu pada u vodu. Prvih tjedan-dva bilo je kaotično, svaki dan sam se barem jednom isplakala. A danas, bez obzira na veličinu podočnjaka, u ulozi majčinstva istinski uživam.

Svom si sinu dala neuobičajeno ime – Lennox. Kako si donijela odluku? Oduvijek sam htjela da dijete ima neobično ime. Imala sam spremno ime za djevojčicu, počinjalo je slovom L, a ideja je bila da imena sve djece počinju istim slovom. Kad sam saznala da nam stiže dječak, ni jedno ime na L mi nije bilo dovoljno zanimljivo. A onda je malac počeo ritati, pa smo se suprug i ja šalili da će biti boksač kad odraste. «Mali Lennox Lewis», izjavila sam jednom u šali. Uz to sam veliki fantasy fan, a ime ima Nox (noć) u sebi. Tako se popelo na vrh liste imena i tamo ostalo.

Kako je započela tvoja karijera beauty blogerice? Kako si se odlučila na taj korak? Sve je krenulo još na fakultetu, kad sam otkrila svijet beauty tutoriala na YouTubeu i odlučila snimiti prvi i sama. Zatim sam pokrenula blog koji se također bavio beauty tematikom, a koji je kasnije narastao u portal, Sminkerica.com. Snimanje i pisanje sam kratko stavila na čekanje kad sam na nekoliko godina «zalutala» u svijet korporacija i vratila mu se ponovno prije dvije godine, kad sam otvorila i svoju tvrtku.

Zajedno sa suprugom pokrenula si i Tester box. Kako zasada uspjevaš uskladiti poslovne i obiteljske obaveze? Jesi li trenutno na porodiljnom ili radiš i dalje? Očekivala sam da će usklađivanje posla i obiteljskih obaveza biti izazovno, ali me opet iznenadila razina izazovnosti. Zbog toga sam posložila prioritete, pa sam se fokusirala na stvaranje sadržaja za YouTube, što je moja najveća ljubav i glavni izvor prihoda. Tester box trenutno više ne izlazi svaki mjesec, već sezonski. Hoće li tako i ostati vidjet ću kad za to dođe vrijeme.

Kad je njega kože u pitanju, koliko se tvoja koža promijenila u trudnoći i koji su ti proizvodi najviše pomogli?Imala sam na početku trudnoće fazu kada mi se lice osulo prištićima, a zatim sam sastavila novu rutinu, uvela što više prirodnih sastojaka u njegu i sad sam svojim tenom super zadovoljna. Pratim 7 koraka korejske rutine njege kože lica, snimila sam je i za YouTube. Iako, 7 koraka se nekad, ovisno o raspoloženju djeteta taj dan, svede na dva. A za podočnjake je tu uvijek korektor. 

Pitanje koje zanima sve mame s manjkom sna – kako prekriti podočnjake i znakove umora? Što bi savjetovala za odmornu kožu? Trik kojim se ja služim je ulje za samotamnjenje lica. Nanesem ga dva puta tjedno i lice mi izgleda kao da sam se vratila s Maldiva, a ne noćne šetnje spavaćom sobom. Također mi smanji kontrast podočnjaka, pa na njih utapkam malo korektora, popunim obrve olovkom i izgledam kao da mi dijete ima tri godine, a ne tri tjedna. Još jedan trik je korištenje maski za lice. Stavim masku, dijete na cicu i uživam u svojem malom SPA ritualu.

Mnogim našim supermamama majčinstvo je bila inspiracija za pokrenuti nove poslove, aktivnosti i slično. Možeš li to isto reći i za sebe? Krenula sam sa stvaranjem YouTube sadržaja baby tematike i skužila da je takav sadržaj na mom kanalu dvostruko gledaniji od beauty tematike! Nije interesantan samo mamama, već i mlađoj populaciji koja se možda dosad nikad nije susrela s tom temom i interesantno im je pratiti kako funkcioniraju stvari kad postanete roditelj. Pa sam nastavila u tom điru – red krema za lice, red krema za guzu.

Iako si tek nedavno postala mama, koji ti je dosada bio najveći izazov kad je majčinstvo u pitanju? Faza skoka u razvoju. Užasni su mi bili ti trenuci kad nikako ne možeš utješiti svoju bebu koja plače, pa plačeš s njom. I osjećaj da sam podbacila jer mi je beba na grudima 23 sata dnevno i dalje je gladna. Baš sam se osjećala bespomoćno i sretna sam što smo tu fazu uspješno prebrodili! Barem prvu u nizu.

Koji bi savjet dala svim majkama i ženama koje planiraju krenuti poduzetničkim vodama? Krenite! Mislim da žena, kad postane majka, ubacuje u petu brzinu – nema boljeg perioda od trudnoće i porodiljnog dopusta da konačno pokrenete ono o čemu već dugo razmišljate. Bit će izazovno, ali što je život bez izazova? Uz to, beba može s vama na posao.