UZ ČAŠICU KUHANOG VINA

Kad si dijete, Božiću se veseliš radi poklona i zimskih praznika. Kao tinejdžerica, veseliš mu se radi praznika i sladunjavih božićnih filmova. Kao odrasla žena, veseliš mu se radi kuhanog vina, možebitnog „spojim-spojiš“ godišnjeg odmora i sladunjavih božićnih filmova. Znam da znate da ne mislim ozbiljno i da je Božić puno više od ovoga, pogotovo kada postaneš mama, ali sam čvrsto odlučila da ovo ne može i ne smije  biti ozbiljan tekst, tako da ću vas beskrupulozno vratiti na – sladunjave božićne filmove.

Ukoliko, na samo jedan tren, na stranu stavimo ljubav, obitelj, zajedništvo, nadu i zahvalnost ilitiga uistinu bitne komponente božićnih blagdana, s druge nam strane ostaje kuhano vino, pokloni i sladunjavi božićni filmovi. Od svih sporednih i nebitnih božićnih, konzumerističkih „svetkovina“, ovi zadnji su mi oduvijek, bez ikakve konkurencije bili najdraži. Moram vam priznati da je blago zabrinjavajuća činjenica da na iste reagiram danas, s trideset i četiri kao i s četrnaest – s paketom maramica u ruci oplakujući sudbinu kletu zbog koje sam u stanju osjetiti nešto drugo doli gnušanja na samu sebe što me zabavlja nešto toliko glupo. No, to je također tema za koju ozbiljniju psihološku evaluaciju, a rekli smo da ovo neće biti ozbiljan tekst.

Ove sam se godine, junački, i za sve vas majke koje jedva pronađete vremena popiti jutarnju kavu u dvanaest sati poslijepodne, odlučila žrtvovati i pogledati sve raspoložive sladunjave božićne filmove na Netflixu i šire te vam sastaviti listu od – pazite ovo – „najboljih“ pet. Ovo najboljih je smisleno stavljeno pod navodnike. Razumijemo se. Kako god, nadam se da ćete cijeniti moju „žrtvu“ te da da ćete u božićnom ludilu možda pronaći koji sat ili dva samo za sebe i dozu te iritantno-neodoljive sladunjavosti prekrivene snijegom, božićnim kolačićima i ljubavnim čudima. Cheers! Krenimo redom:

The Holiday Calendar 

Moj ovogodišnji pobjednik u apsolutno svim kategorijama. Ukoliko može postojati imalo originalnosti u ovakvoj vrsti filmova, mogla bih reći da ga ima ovaj film. Divna kemija između glavnih glumaca, sasvim pristojan zaplet praćen sa svim onim pravim božićnim vrijednostima plus ona zdrava doza „božićne čarolije“, natjerala me da pogledam i druge Netflixove božićne, ovogodišnje uzdanike. Topla, topla preporuka.

 

 

 

The Princess Switch

Ovaj je film dokaz da nekada i priča ispričana već stotinjak puta (isto toliko puta i ekranizirana), uz pokojeg  simpatičnog glumaca, pokojeg princa, snijeg i pregršt božićnih kolačića, može uroditi nečim, nećemo reći originalnim, ali toliko simpatičnim da nećete moći odoliti. Oduševio me jedan od komentara na internetu koji u potpunosti dočarava ovaj film: „The Princess Switch is a fun piece of nonsense to watch during the holidays when the classics feel tired.„ Ni sama ne bih mogla bolje reći. Vanessa Hudgens je neodoljiva u glavnoj ulozi (ulogama) ukoliko zanemarimo preglumljeni britanski naglasak dok je Sam Palladio iz „Nashville-a“ odličnu utjelovio uštogljenog princa koji to nije. Zaintrigirane? Znam da jeste! Čaša crnog i uživat ćete.

 

 

A Christmas Prince

Ovaj sam „pronašla“ zahvaljujući The Princess Switch-u jer ga glavna glumica gleda na tv-u kao svoj najdraži božićni film. Ponovno u igri imamo iritantnog princa koji je (naravno) na kraju balade sve ono što mislimo da nije. Izbor glumaca mi baš i nije bio pun pogodak, za razliku od prethodna dva… nedostaje mi ona neka kemija koja je prijeko potrebna u ovakvim filmskim ostvarenjima, ali eto. Film je sniman u pravom dvorcu, dvorcu Peles u Rumunjskoj pa ako ništa drugo, možda upravo Rumunjska bude vaša iduća turistička destinacija. Priča je dovoljno zanimljiva da ćete ga željeti pogledati do kraja, a ukoliko vam se ovaj film svidio toliko da ste poželjeli nastavak – lijepe vijesti. Postoji i nastavak. Da, pogledala sam ga. Nije na listi. Ne odgovaram za posljedice..

 

 

Christmas Inheritance

Svi ljubitelji serije „100“ (ta sam), neće vjerovati kada neustrašivu Clarke ilitiga Elizu Taylor ugledaju u ulozi sirote, male bogatašice koja selu i ljudima mora dokazati da je spremna upravljati očevim financijskim imperijem i to tako da se uputi u njegov rodni grad(ić). Javno je mijenje ljudi na internetu da je izbog glumaca jako loš (pogotovo glavnog glumca) iako ja osobno nemam zamjerki na tu temu. Ukoliko želite vidjeti Andie MacDowell  van L’Orelovih reklama (i bez fotošopa), svakako pogledajte ovaj film. Još uvijek ima onaj stari sjaj u očima.

 

 

The Spirit Of Christmas

Duh, misterijozno ubojstvo (u drugoj sceni znate tko ga je ubio, ali sam željela biti dramatična), do bola glupa priča i zaplet, ali – glavni glumac. Da, pogledajte ovaj film zbog glavnog glumca. Dobro, i taj Inn u kojemu se odvija radnja je presladak pa će ljubitelji lijepih interijera uživati…ali, glavni glumac. Shvatile ste. Glavni glumac.

 

 

 

Za kraj, moja je topla preporuka da nikako, ali nikako ne gledate najave za ove filmove na internetu, jer je u svakom „ispričan“ gotovo cijeli film (ne znam zašto to rade!!!). Ovakva vrsta filmova općenito ima „slabiju“ radnju i zadnje što vam treba je da sve saznate već u najavi. Topla preporuka broj dva je da pripremite čašicu kuhanog vina te da filmove nipošto ne gledate u društvu gore polovice niti u blizini iste. Rugati će vam se. Besramno. Ne krivite ih, oni jednostavno ne razumiju, već filmove gledajte SAME.

Izvor fotografija: imdb.com


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes