SLAVICA DE JONG: Vlog o majčinstvu kao uspomena i osobni izazov

Blogova na temu majčinstva u Hrvatskoj je sve više, no što je s vlogovima? Supermama Slavica odlučila je karijeru ostaviti po strani i potpuno se posvetiti svojoj djeci te nam otkrila koliko je majčinstvo utjecalo na pokretanje službenog You Tube kanala na kojem dijeli svoja iskustva i svakodnevicu.

Slavica, za početak nam reci par riječi o sebi. Tko je Slavica? Ja sam Slavica, mama troje predivne dječice, dječaka Jana od 5,5 godina, djevojčice Emmi od 4 godine, te male curice Belle od 1 godine i 4 mjeseca. Osim što sam zadnjih šest godina života u potpunosti posvetila djeci, pokrenula sam i vlastiti YouTube kanal (Slavica de Jong) u kojem se nastojim kreativno izraziti, stvoriti lijepe uspomene s djecom, ali i savjetima i vlastitim iskustvima pomoći drugim majkama.

Zašto You Tube kanal, kako si došla na ideju? Kada sam zatrudnjela s prvim djetetom, pomalo sam smanjivala tempo rada na tadašnjam poslu, pa sam novostvoreno slobodno vrijeme usmjerila na gledanje YouTube-a. Tu je krenula moja fascinacija YouTube-om, stranim VLOGerima i VLOGericama. Međutim, hrabrost za pokretanje vlastitog kanala sam stekla tek nakon što sam rodila drugo dijete, te sam započela sa snimanjem i upload-anjem videa o uvođenju dohrane metodom Baby Led Weaning-a (BLW). Nedugo nakon toga krenula sam sa snimanjem i VLOGova, a od prije nekoliko mjeseci i sa videima o vlastitim iskustvima sa poroda i raznoraznim temama iz sfere majčinstva.

Koliko vremena ti oduzima snimanje jednog vloga? Jedan VLOG najčešće snimam u tijeku jednog dana, a potom materijal obrađujem i upload-am na YouTube. Taj dio zna potrajati i nekoliko dana, ovisno koliko vremena uhvatim za rad na kompjuteru uz djecu. Ali recimo jedan radni dan za “urediti” video i objaviti ga.

Jesi li ikad razmišljala pokrenuti blog? Bilo je trenutaka kada sam ozbiljno razmišljala i o pokretanju bloga, ali sam procijenila da se i blogu i YouTube-u neću moći dovoljno posvetiti u isto vrijeme. Zato sam se odlučila na YouTube jer me video sadržaj više interesirao i predstavljao mi je veći osobni izazov.

Koji su po tebi prednosti i nedostaci otkrivanja svoje intime i svakodnevice na internetu? Prednosti su definitivno uspomene koje stvaram sa djecom (koja ujedno obožavaju sama sebe gledati na YouTube-u), te to što snimanjem videa o sebi i svojim iskustvima mogu potencijalno nekome pomoći. Jer meni su mnogi YouTuberi sa svojim iskustvima i videima jako pomogli u ranim danima majčistva. Nedostaci su negativni komentari i činjenica što ne možeš utjecati na to tko gleda tvoj sadržaj.

Spomenula si da svoju djecu odgajaš trojezično. Zašto nizozemski i engleski? Suprug i ja odgajamo djecu trojezično jer je on Nizozemac. Dakle, međusobno razgovaramo na engleskom jeziku, on sa djecom razgovara isključivo na nizozemskom, a ja na hrvatskom jeziku. Djeca su sve to pohvatala odlično, sve razumiju i pričaju sva tri jezika. Nama je to normalno, ali zna biti poprilično smiješno jer se ponekad zna dogoditi da jednu rečenicu započnemo na hrvatskom, nastavimo na nizozemskom, a završimo na engleskom.

Koji ti je najveći izazov otkad si postala majka? Koji ti je period majčinstva bio najteži? Osim onih početnih izazova kada sam postala majka po prvi put (dojenje, hormoni, dohrana isl.), mislim da mi je najveći izazov činjenica da odgajam male ljude koje treba oblikovati da postanu veliki ljudi, obzirni, snalažljivi, humani. Najteži period majčinstva do sada mi je bio nakon rođenja prvog djeteta jer sam se tada po prvi put susrela s toliko toga novoga. Težak porod, oporavak od carskog reza, poteškoće sa dojenjem, podivljali hormoni i plakanje bez razloga, nespavanje, suprug koji je puno odsutan jer mora putovati radi posla itd. Međutim, sve je malo po malo “sjedalo” na svoje mjesto i dobilo svoj smisao. Sada prihvaćam sve nove izazove koji dolaze sa svakom slijedećom fazom u razvoju djece sa jedne opuštenije pozicije i sa velikom dozom optimizma.

Uspjevaš li pronaći vremena za sebe i što tada najradije radiš? Vrijeme za sebe je nešto u čemu sam jako loša i konstantno sama sebi obećajem da ću biti bolja u tome. Najčešće vrijeme za sebe uzmem kada već osjetim zasićenje što, naravno, nikako nije dobro. Jedan od razloga zašto sam pokrenula YouTube kanal baš i jest da sama sebi dam dobar razlog za ulaganje u sebe. Ali, definitivno maštam o tome i tada bih najradije vježbala jogu, išla na manikuru ili se jednostavno opustila sat-dva, a da pritom nikome ne moram promijeniti pelenu, obrisati guzu, dati vode, promijeniti TV kanal ili razdvajati vrišteću djecu da se ne potuku.

Kažu da je, navodno, treće dijete najlakše odgojiti. Slažeš li se s tom tvrdnjom? Hahah, pa da! Barem za sada. Mislim da se istina u ovoj tvrdnji skriva iza toga što smo sa svakim slijedećim djetetom iskusniji i opušteniji. Naučili smo da je spavanje precijenjeno, da svaka beba ima eksplozije kakice, da prvih nekoliko mjeseci hormoni divljaju pa nas već u startu ti izazovi ne opterećuju kao sa prvim djetetom. Nadalje, već smo postali “eksperti” u mijenjanju pelena, pa i desetak pelena dnevno nije ništa za nas. Nema onoga “sad je tvoj red”, jednostavno mijenja tko je trenutno pri ruci. Nema razmišljanja o uvođenju dohrane, već se ionako kuha, pa i beba jede što i mi jedemo (u prilagođenoj verziji, naravno). Jedino što je sa svakim slijedećim djetetom teže jest to što imam samo dvije ruke i to što najčešće svima u istom trenutku treba nešto od mene.

Što ti nedostaje iz života prije djece? Vrijeme za mene! 🙂 Šalu na stranu, istina je da mi iz života prije djece ne nedostaje baš puno toga obzirom da sam u tom razdoblju radila veoma stresan posao i po 12 sati dnevno. Tako da su meni djeca došla točno u trenutku kada sam ih priželjkivala i život mi je sada uvelike ispunjeniji i bogatiji radi njih.

 

Slavicu možete pratiti na You Tube kanalu ovdje.

Facebook: Slavica de Jong

Instagram: @slavica.de.jong