SVE ONO ŠTO MI NISU REKLI O MAJČINSTVU

Sjećate li se savjeta koje ste dobile u trudnoći? Naravno da se sjećate. Već i ptice na grani znaju da se moramo naspavati sad jer poslije nećemo moći. Diže li vam se kosa na glavi od te rečenice? Da, znam. I meni. Ili onaj – uživaj u svakom trenutku, to sve tako brzo prođe. Ili…poslije postaje lakše. Sve su to dobronamjerni savjeti. Sve su to poprilično ok savjeti. No uvijek su isti. Klasični. Kroz majčinstvo svi prolazimo na svoj način. Netko se naspava, netko ne. Nekom je prva godina majčinstva najteža, nekom su druge dvije. Netko pije toplu kavu, netko hladnu. Ok, znam da vas većina pije hladnu. 

No postoje stvari na koje vas nitko ne može upozoriti, sve dok ih sami ne iskusite na svojoj koži. One koje će se možda dogoditi samo vama, a drugi ih neće razumijeti.

Nisu me upozorili da ću zbog majčinstva zamrziti kuhanje. Kao i svaka majka bila sam uzbuđena kad je došlo vrijeme dohrane, nismo imali nekih većih problema i uživala sam u izmišljanju jela i spajanju namirnica. Quinoa, amarant, avokado…da ja sam ta moderna mama. Nakon tri godine stigli smo u fazu kad non stop vrtim ista jela jer gospodin ne voli ovo, ne voli ono, smetaju mu točkice, sve mu je bljak. I tako sam ja počela izmišljati jela koja bi njemu fino i primamljivo izgledala a da ne zna da se u njima kriju neke namirnice koje ovako same ne bi ni u ludilu pojeo. Nekad mi prođe, većinom ne. Ako želim da pojede cijeli obrok to znači da na meniju mora biti ono što on voli i želi. To znači da moramo paziti na točan raspored obroka. To znači da nema slatkiša. Sva sreća na tom meniju je i brokula i riba i zdrave stvari, ali kuhanje non stop jednih te istih stvari te izmišljanje novih jela koja on ne pojede me polako dovelo do ludila. Kuhanje me više uopće ne veseli i baš mi je naporno. A to osjete i moji ukućani. Sve što u zadnje vrijeme skuham ne ispadne mi dobro.

Nisu me upozorili da ću zbog majčinstva zapostaviti brak. Bez brige, nije tako loše kao što zvuči. Život bez dadilje ili baka servisa znači da možete zaboraviti na spojeve i odlaske u kino. Nekad imamo super periode, nekad nam dođu oni loši gdje mi se čini da samo živimo jedan pored drugog bez ikakve kvalitetne komunikacije i brinemo se za dijete. Vidimo se svaki dan, a kao da se nismo vidjeli sto godina. Gdje idemo mi, tu ide i naš mali priljepak. Već se zna, ako nas negdje pozovete, mi dolazimo u troje. Ne mogu reći da ne uživamo, ali s vremena na vrijeme i osobito kad ti se nakupi umor dobro je malo otpustiti kočnice i na trenutak zaboraviti na roditeljske obveze. Nije čudo što planiramo ovo ljeto pobjeći sami na Ibizu!

Nisu me upozorili da ću zbog majčinstva promijeniti neke životne planove. Mislim da majčinstvo nije nikakva prepreka u realizaciji snova, ali vrlo je vjerojatno da ćete ih malo morati promijeniti i prilagoditi. Prije deset godina vidjela sam sebe kako radim u nekoj korporaciji, putujem i dobro zarađujem. Prije deset godina sve što sam znala o majčinstvu vidjela sam u filmovima. Drugim riječima, prije deset godina nisam imala pojma o majčinstvu. Danas radim od kuće jer je to trenutno najbolja odluka za moju obitelj, guram svoj biznis koji sam započela od nule, sva plaća mi ode na kredit i račune, a moje dijete mi je na prvom mjestu. Da, radim ono što volim i što želim. Tu i tamo maštam o tome kako bi bilo i gdje bih bila da nisam majka.

Nisu me upozorili da ću zbog majčinstva doživjeti burnout. Da, dogode se i takvi periodi, kad ti se sve nakupi i pukneš. I želiš biti samo ti. Ni mama, ni žena, ni domaćica. Poželiš na trenutak pobjeći od svega. Tamo gdje nikom ne moraš brisati guzicu, kuhati ručak i tamo gdje nema hrpa nagomilanog veša. Samo ti i nitko više.

No isto tako nisu me upozorili da će mi u takvim trenutcima moje najslađe dijete staviti svoje male ruke oko vrata i reći mi: Mama, volim te. I da će mi tada sve ostalo postati nebitno.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays