DIJETE U GOSTIMA

Odlazak u goste s malim djetetom, za roditelje može biti itekako stresno. Ali, postoje načini kako posjete učiniti bezbrižnijima. Uz pomoć pripreme na novu okolinu, pravila i ljude ispadi bijesa, cendranja ili neposluh mogu se vrlo lako izbjeći.

Odlazak rodbini ili prijateljima djeci remeti, njima tako omiljenu rutinu i kod njih to može izazvati strah i nesigurnost. Baš zato s njima treba razgovarati o onome što će se događati, bez obzira koliko dijete ima godina. I beba od 10 mjeseci će uz pomoć maminog tona glasa i gestikulacija moći razumjeti o čemu se radi. Ako mama s veseljem i osmjehom priča o posjeti prijateljima, dijete će to razumjeti ovako:”Mama se smije i vesela je. Znači ne moram se ničega bojati.”.

Pripremu može olakšati i pokazivanje slika osoba kojima se ide i prostora u kojem će se boraviti. Iako se mi jako dobro sjećamo naših prijatelja ili izgleda njihovog stana u kojem nismo bili par tjedana ili mjeseci, djeci je sve to potpuno strano. Ona su sve to odavno već zaboravila. Ako znate da neke osobe imaju određene karakteristike bilo bi dobro djeci na to ukazati. Ako netko nosi naočale, glasno se smije, ima bradu ili brkove. Upravo navedeno kod djece često izazove strah i plač.

Djeci od 12 mjeseci pa na dalje dobro je objasniti i pravila koja ih mogu tamo očekivati. Kao recimo skidanje cipela, zabrana ulaska u kuhinju ili diranje televizora. Tako će te izbjeći ispade bijesa i neposlušnost. Dijete će znati što se od njega očekuje i kako se treba ponašati. Pa nećete morati za njim trčati po stanu i moliti ga da skine cipele dok vaši prijatelji okreću očima jer im je pregazio cijeli tepih.

Isto tako, ako idete u goste osobama koje nemaju djecu, bilo bi dobro zamoliti ih da maknu ili zaštite predmete koje bi dijete moglo oštetiti. Ipak je lakše okolinu prilagoditi djetetu, nego obrnuto. A ako se pojave napasti koje mališana mame, tu će vam pomoći njegove omiljene igračke da mu odvrate pozornost. Zato ih nemojte nikako zaboraviti.

Uz sve rečeno, jako je važno da osluškujete dijete i kada primijetite da postaje nervozno ili znate da bi uskoro moglo biti umorno, da se zahvalite na gostoprimstvu i krenete kući. Jer djeca kada su umorna uđu u hiperaktivni mod i gotovo nemoguće ih je smiriti. Što je dijete umornije, to će lošije spavati tijekom noći, češće će se buditi i drugi dan će biti nezadovoljno i manje suradljivo. Naravno, odlazak djetetu, bez obzira na starost, treba najaviti kako bi se ono moglo pripremiti na to (završiti slaganje, crtanje, igranje…). Možete reći nešto poput:”Uskoro idemo kući.”.

Uz ovakvu pripremu, posjeti će biti veseliji i užitak za cijelu obitelj.

Foto: Unsplash


Iva Brčić, mag.soc/phil. jedina je edukatorica u ovom dijelu Europe svjetski renomiranog programa dr. Harveya Karpa – The Happiest Baby. 2014. osnovala je udrugu Najsretnija beba Hrvatska, kroz koju pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece, te provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta i međuvršnjačkog nasilja. Stručna je suradnica internetskih portala i časopisa za roditelje, surađuje s vrtićima i školama, te gostuje na fakultetima i simpozijima kao stručnjakinja za odgoj, te za utjecaj medija na djecu i mlade.