tipovi mama koje susrećemo u trgovini

Kako izgleda kupovina od kada ste postale mame?  Sada govorimo o većini roditelja, a ne svima. Uspješnost kupovine sigurno zavisi i o dobi djeteta.  Postoji nekoliko tipova mama koje susrećemo u trgovini, pa krenimo redom.

Mama po prvi put. Kada si prvorotka, izbjegavaš odlazak u trgovinu s bebom, pogotovo sama. Ako već moraš s bebom u trgovinu, vodiš svoju mamu sa sobom ili potencijalno prijateljicu koja isto ima bebu, za slučaj da tvoja beba počne plakati. Jer, ako tvoja počne plakati, počet će i njena pa će vam biti manje neugodno kada ste zajedno u tome. Ne neugodno zato jer beba plače, nego neugodno jer niti same na samim počecima nemate pojma kako odreagirati. Tijelo ludo reagira na bebin plač. Zašto plače? Plače li zbog toga što joj je hladno – vruće – gladna je ili najdraža varijanta  – žedna je. Plače, a ti stojiš nasred trgovine i preznojavaš se. U redu je, proći će ta faza. Ići ćeš opet u trgovinu kao nekada. Najčešće nakon prvog neuspješnog odlaska u trgovinu s bebom, odustaješ od pomisli ponavljanja istog, pa suprugu šalješ screenshotove proizvoda koje mora kupiti.

Mame koje imaju više djece. One su s drugom bebom već poprilično sabrane i mogu se popeti na Kilimanjaro, a kamoli otići u trgovinu. Te mame najčešće ne guraju kolica, već je beba fino upakirana u nosiljci, a ako i zaplače zbog gladi, cica je lako dostupna. Drugo dijete gura u shopping kolicima i pritom ga zabavlja za sučaj da krene tantrum jer ne može odmah otpakirati slatkiš. One ciljano gledaju u police trgovine i spretno križaju popis svega što moraju kupiti. Brzim korakom idu prema blagajni nadajući se da neće biti prevelik red, jer predugo čekanje ne zvuči dobro. Pogotovo s bebom i todlerom.

Trudnice. To su one koje lagano šeću trgovinom, najčešće ih se može vidjeti u odjeljcima s pelenama i svim baby dodacima, kako nježno glade svoje trbuščiće i zamišljaju idilu koja ih čeka. Drže baby šampon u ruci, otvaraju ga i mirišu, zamišljajući kako će pjenušavo frčkati pramen kose svojem anđelčiću.

Dok promatrate idilu trudnice, osjećate kako je neko biće proletjelo pored vas.  To je najvjerojatnije todler koji misli da smo se došli igrati lovice u trgovinu. Sakrije se uvijek na isto mjesto – odjeljak s čokoladama ili igračkama. Nakon tog neobično brzog bića, osjećate kako tornado dolazi i prolazi ostavljajući za sobom nervozu u zraku. To je umorna mama u pokušaju hvatanja svog djeteta, orošenog čela, kiselog osmijeha i pogleda koji nagovješta kako ga nikada više neće voditi u trgovinu.

Imamo i mame koje zrače aurom mira. One lagano šeću trgovinom, najčešće ih možete pronaći u odjeljku gdje su žitarice i bio proizvodi, njezina djeca hodaju u lanenim kombinacijama i ne možete odrediti jesu li anđeli ili su stvarni koliko su mirni i poslušni. Oduvijek smo gledale sa zavišću takve mame.

Konačno, imate mame koje obavljaju nabavku mirno, sabrano, s osmijehom na licu, dok su tate s klincima u parkiću. Te mame uživaju u kupovini. Ne drže se popisa, proučavaju ponudu proizvoda, čitaju deklaracije, razgovaraju sa simpatičnim bakicama koje trebaju pomoć, osmjehnu se djetetu s mamom u prolazu.

Međutim postoje i mame koje odu u trgovinu s prijateljicom, kupe kutiju sladoleda (uz sve ostalo što je na popisu) i jednostavno se glupiraju. Nekada je to potrebno.

A da, da ne zaboravimo, postoje i mame koje prate Lupilu.hr koje jedva čekaju 15-ti u mjesecu jer tada izlazi njihov newsletter (prijavite se ovdje), a s njime i super popusti na Lupilu proizvode za bebe.

Foto: Pepper Atelier