tajna zdrave i blistave kože

Jedna izreka kaže: “Pobrini se za svoje tijelo, to je jedino mjesto u kojem moraš živjeti.” Zaista je tako, no zašto to onda ne radimo? Nekako se čini da zaboravljamo obratiti pozornost na naše vlastite potrebe. Trčimo kroz život, guramo dalje i ignoriramo. Sve dok ne počnemo primjećivati prve znakove stresa, preranog starenja i umora. A sve to očituje se prvenstveno na našem zdravlju, i našem izgledu.

Briga o sebi znači preuzeti odgovornost za svoj život. Briga o sebi znači da vrijedimo, kao osobe. Kada se zanemarujemo, pada i kvaliteta našeg života.

Koža pamti. Sve stresove, loše prehrambene navike, svaku zraku sunca, dobre i loše dane. A mi zaboravljamo brinuti za nju. Odnosno, za nju se brinemo najčešće samo površno. Neki od nas troše bogatstvo na kreme koje obećavaju čuda, drugi se pretjerano izlažu suncu ili odlascima u solarij u nadi da će preplanulost smanjiti znakove umora i nepravilnosti na koži, a neki posežu za filerima i botoksom kako bi koži vratili onaj mladenački izgled.

“sreća i ljepota dolaze iznutra”

No u svemu tome zaboravljamo na ono najbitnije. Sreća i ljepota dolaze iznutra. Zdrava i blistava koža odraz je našeg unutarnjeg stanja i zdravlja. I to je jedina tajna.

Briga za tijelo i kožu započinje iznutra. Izbacite iz prehrane toksine, šećere i industrijsku procesiranu hranu. Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima. Jeste li znali da konzumiranjem rajčice možete smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka te neutralizirati opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu? Osim toga sadrži vitamin A, C, E, bioflavonoide te likopen koji štite stanice od izloženosti suncu. U skupinu namirnica bogatih antioksidansima pripadaju i paprike, žute tikvice, lubenica, zeleni čaj (ne kupovni), kurkuma i bobičasto voće.

Nikako ne zanemarite hidrataciju. Hidrataciju izvana, ali i iznutra. Vaš umoran izgled ponekad je znak da je koža dehidrirana. Rješenje je poprilično jednostavno. Puno vode i hidratantne kreme. „Dobre“ masti u prehrani su također važne, djelujući kao prirodni ovlaživač iznutra, kako bi koža bila meka i podatna. Uključite masnu (plavu) ribu 2-3 puta tjedno, orahe, chia sjemenke, lanene sjemenkea i sjemenke bundeve. Omega-3 esencijalne masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi također smanjuju upale u tijelu, što može pomoći kod osipa i opeklina od sunca.

Koristite dodatke prehrani. Pomoći će vam da vašu kožu nahranite iznutra. Almagea ® SUNLOVE SKIN+ bogat je visokovrijednim anitoksidansima, poglavito vitaminom E i selenom koji doprinose zaštiti stanica kože od oksidacijskog stresa. Oksidacijski stres izazivaju razni čimbenici iz okoliša – loše prehrambene navike, zagađenost,zračenja pa tako i UVA i UVB zrake. Astaksantin je poznat kao „superkarotenoid“ i vrlo je sličan već dobro poznatom beta karotenu no u usporedbi s beta karotenom pokazuje 11 puta jače antioksidacijsko djelovanje te čak 500 puta u odnosu na vitamin E.

Kožu je potrebno zaštititi i njegovati iznutra kako bi se povećala njena otpornost, a time smanjilo prekomjerno stvaranje slobodnih radikala uslijed čega može doći do oštećenja staničnih struktura. Ulja sjemenki boreča i argana imaju dugu tradiciju upotrebe u njezi i hidrataciji kože te, baš poput ulja ploda uljane palme, prirodno sadrže vitamin E. Almagea® SUNLOVE SKIN+ pripravak je koji pruža zaštitu te ujedno čuva ljepotu kože – hrani kožu iznutra. Posebno se preporuča tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci obzirom da najviše oksidacijskogstresa nastaje uslijed sunčevog zračenja. Stoga pravovremeno pripremite svoje cijelo tijelo na izlaganje suncu uz dodatak prehrani Almagea SUNLOVE SKIN+.

Pobrinite se za svoje mentalno zdravlje. Ono što se događa unutar nas, prvo će se očitovati na našoj koži. Istraživanja su pokazala da su stres, anksioznost, depresija te druge mentalne bolesti uzročnici pojedinih kožnih oboljenja. Najgore što možete napraviti za sebe i svoje zdravlje je držati sve emocije i probleme u sebi. Nađite svoj balans.

Redoviti pregledi. To je ono na što svi zaboravljamo, a doktoru idemo tek onda kada nas nešto zaboli. Na interenetu ćete naći listu redovitih pregleda koje bi svaka žena trebala jednom godišnje obaviti. Kad je koža u pitanju ne zaboravite na redovite preglede madeža!

Fotografije: Pepper Atelier