što očekujem dok iščekujem drugo

unsplash.com

Neki dan kad mi je ginekologica rekla da je ovo naš zadnji susret prije poroda i da se sad javim u bolnicu u kojoj planiram porođaj…malne me strefilo. Kud prije? To je sažeta atmosfera moje druge trudnoće -prošla je brzo, da se nisam ni snašla. Nisam stigla istraživati svaku kraticu na nalazu, nemam niti jednu uokvirenu sličicu s ultrazvuka, zastajala sam i računala kad bi me netko pitao u kojem sam tjednu. Ljudi, pobogu, imam dva (evo i brojkom 2) bodija broj 50. Jednostavno, uz starije dijete i posao ova trudnoća mi je proletjela.

Sad kad se termin približava, stalno si ponavljam da uživam u trudnoći još malo jer je možda zadnja koju ću imati prilike iskusiti (kad bi bar ista misao tješilica palila i za iskustvo porođaja). Da budem iskrena – ne znam koliko mi pomaže iskustvo. S prvim djetetom nisam ništa znala, a sad me istovremeno i strah jer znam što me čeka. A s druge strane to isto iskustvo me i hrabri – jer znam pa sam spremnija.

Evo što očekujem.

 1. Očekujem beskrajnu iscrpljenost.
 2. Očekujem savjete sa sto strana, a koje nisam tražila.
 3. Očekujem bolni proces uspostavljanja dojenja.
 4. Očekujem modne debakle. Svoje. Djeca će uvijek biti sređenija od mene jer se za izlazak iz kuće spremam zadnja.
 5. Očekujem da ću ponekad tako poželjeti biti negdje drugdje.
 6. Očekujem napadaje tjeskobe i plača.
 7. Očekujem ljubomorno starije dijete.
 8. Očekujem da će stan (p)ostati skladište. Ponajviše pelena, vir uložaka i kave.
 9. Očekujem želju da istriskam muža koji spava dok ja 6. put ustajem na podoj.
 10. Očekujem odlazak u kvartovsku mesnicu kao blaženi izlazak s frendicama (tu se nadovezujem na točku 5). Nikada neću zaboraviti pretprošli Božić kad sam sa suzom u oku kupila pola praseta i pola janjeta objašnjavajući mesaru da ja sad dojim i da imam pojačan apetit.
 11. Očekujem razne vrste plača. Ali i smijeha.
 12. Očekujem tonu opranog veša svaki dan. Tu se pak nadovezujem na točku 8.
 13. Očekujem potpuni krah zubi.
 14. Očekujem da će se razgovor s mužem svesti na popise obaveza i popise za kupnju poslanih whats app-om.
 15. Očekujem puno skokova u razvoju. I inih faza. Dobrih i loših.
 16. Očekujem presoljene, zagorene i zaboravljene ručkove.
 17. Očekujem oglupljivanje. Svoje.
 18. Očekujem u komadu pogledani film za nekih…5 godina.
 19. Očekujem zrikavost u četrdesetoj jer će svako oko nadgledati drugo dijete.
 20. Očekujem epiziotomiju jer opet nosim gorostasa. Oh, to sjedenje na pol` dupeta s 5-10 šavova. Jupiiii!
 21. I na kraju, u duhu Španjolske inkvizicije – očekujem neočekivano.

Da se razumijemo, očekujem ja jako puno lijepih stvari. Da nije tako, ne bismo se odlučili na više djece. Ali činjenica jest da će u početku sigurno biti izazovno dok se malo ne uhodamo i uhvatimo neki novi ritam življenja.

Dvije stvari baštinim i pamtim kao pouku s prvim djetetom, a to je da sve prođe – i dobre i loše faze. S vremenom ne postaje lakše ili teže nego jednostavno drukčije. I izazov roditeljstva je da se roditelji tome prilagode, dovinu ili prihvate.

Druga istina koju sam spoznala je da je svako dijete različito i da se, u tom smislu, ne treba previše hvaliti iskustvom. Jedno dijete je bolji spavač, drugo lošiji, jedno jede sve, drugo neće ništa, jedno je lako odgojivo, drugo je izazovno. Po tom pitanju nisam sigurna koliko roditelju puno preostaje nego prilagoditi se potrebama djeteta. Tog određenog. Koji ima svoja htijenja i svoju osobnost.

Zato je cijeli moj popis očekivanja upravo samo popis. Nema forsiranja s malim bebama. Nema forsiranja s malom djecom. Samo se dobije kontraefekt i frustracija.

A što se tiče poroda. Strah me. I tu stavljam točku.

LEDA Supermama jedne vrlo aktivne djevojčice. Vjeruje da se sve bolesti mogu, ako ne izliječiti, onda barem ublažiti šljivovicom. A sve bolesti, naravno, dolaze od hladnih pločica i propuha. Smatra da se svugdje može pješke pa čak i u New Yorku. Prezire lijenost i škrtost. Kad ukrade vremena – čita.