kalendar dobrih djela

unsplash.com

U zraku se već osjeti miris cimeta i kuhanog vina, lampice vise po gradu, stigao nam je najočekivaniji mjesec u godini. Prosinac. Mjesec u kojem svi užurbano jure po trgovinama tražeći najljepše ukrase i poklone za pod bor. Danas živimo u užurbanom svijetu, gdje sve mora biti nekako savršeno posloženo, reklo bi se instagramski posloženo, kako bi zadovoljili taj neki nametnuti tempo koji nas okružuje ovih dana. Jer ako već 1.12. nisi ukrasio svoj dom božićnim ukrasima, izgleda da se nisi na vrijeme pripremio i nisi u trendu. Danas je važno da sve bude ukrašeno i svjetlucavo, a nekako se zaboravlja sama srž božićnog duha, i što nam ono predstavlja.

Možemo li ove godine učiniti Božić još boljim? Možemo li naučiti svoju djecu kako je i najmanje dobro djelo važno? Možemo li osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema našim bližnjima, prijateljima, poznanicima ili onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u vrijeme adventa?

Može li ova zajednica potaknuti dobra djela i uočiti i da mala kap čini rijeku dobrih aktivnosti?

Mislim da možemo. Zato ove godine pod hashtagom #cinimdobradjela pokaži svoja dobra djela. Ideja je potaknuti jedni druge na dobra djela, čak i ona najmanja, koja nam se čine nebitna. Istina je da je svako dobro djelo, svaki znak pažnje važan. Važan je jer smo danas postali taoci društvenih medija koji nas okružuju, danas zaboravljamo pozdraviti ili popričati sa svojom prvom susjedom. Htjela bih da malo zastanemo i razmislimo, uvidimo kako mi to možemo pomoći u našem okruženju, počevši od svojih najmilijih pa zatim i šire.

Izradom kalendara dobrih djela možemo početi s odbrojavanjem do Božića, a pritom čineći dobra djela i šireći božićni duh. Svaki dan smislimo nešto što može nekome uljepšati dan, a ujedno i nama. Ja sam prvi dan Adventa započela tako što sam pripremila božićni kuglof našim najmilijima i pozvala sam ih kod nas na kavu i kolače. Taj dan sam htjela obiteljsko druženje u našem domu, koje nažalost nije često, a druženje, razgovor i malo smijeha je sve što nam treba kako bi nam cijeli tjedan bio bolji. U planu mi je još puno toga, od izrada božićnih ukrasa s mojim učenicima za sajam, priprema božićnog igrokaza i mjuzikla kao iznenađenje, od izrade božićnih kolača za našu bolesnu tetu prodavačicu, od slanja božićnih čestitki našim najmilijima. Priprema čaja za naše učenike i kolege u školi, priprema džema od jabuke kao božićni poklon, još puno ideja koje moramo isplanirati i realizirati do Božića.

Zato podijelite svoje ideje pod hashtagom #cinimdobradjela, kako bi se međusobno potaknuli i proširili svoja dobra djela. Jer Božić je u nama, a ne u poklonima.

SARA Mama jednog nestašnog, brbljavog i znatiželjnog dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.