10 najčitanijih tekstova u 2019. godini

unsplash.com

I prošlu 2019. godinu obilježili su divni i autentični tekstovi naših supermama, iskrene priče i iskustva. Hvala vama, našim čitateljima, što nas čitate i što ste nam bili podrška i u protekloj godini.

Ovo je 10 najčitanijih tekstova u prošloj godini.

moj rak i ja – Matea Aladrović

2016. godine oboljela sam od karcinoma dojke. Dan nakon 28-og rođendana, imam nalaz u rukama – invazivni karcinom s metastazama na limfnim čvorovima. Cijeli život mi je prošao kroz glavu, bol neopisiva i imate osjećaj to je kraj. Umrijet ću jer nisam došla na vrijeme. U tom trenutku dolazi do mene kćer Paula koja ima 2,5 godine i pita me: “Mama zašto plačeš, jesam li što napravila?” Pogledala sam ju, zagrlila i rekla joj da je mami upalo nešto u oko. Smirila sam se i obratila Bogu. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

da se upoznamo, ja sam Olga – kreten mama – Olga Mijić

Zazvoni mašina dajući mi znak da je gotova s pranjem. Uzmem bebu u naručje i idemo izvaditi rublje iz mašine. Organizacija je pola posla (uvijek odvajam rublje kad ga vadim). Bebu stavim u kut i njoj dajem čarape. Hrpa s ručnicima i potkošulje tu, bebine i Rebekine stvari na treću hrpu. Pogledam ju. Panika. Vičem neeee. Jedan jako dugi ne i suze. Vrisak. Što da radim, Bože? Hvatam malenu, vadim joj bocu deterdženta za mrlje iz usta i trčim s njom. Saberi se, saberi, vičem sebi dok me ona gleda zbunjeno. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

kako smo mi, nakon što smo postali roditelji? – Sonja Švajhler

Nas dvoje smo već godinama zajedno, poznajemo se u dušu. Poznajemo se i razumijemo, ali ponekad kao da smo neznanci. Oduvijek sam vjerovala da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Postavke u glavi su totalno drugačije. U čitavom tom savršeno nesavršenom odnosu između mene i njega, došla su i djeca. Prvo smo bili nas dvoje. Pa smo postali nas troje. Sada smo nas četvero. Kako da ostanemo i dalje nas dvoje, iako nas je četvero? I kako spriječiti da se nas četvero ne smanji na nas troje? To zahtjeva puno pažnje, puno truda i ono što ja čvrsto vjerujem – puno poštovanja. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

najluđa noć u godini uz bebu i dvogodišnjaka – Sonja Švajhler

Planirala sam i ovaj put, bez obzira koliko sam neispavana, obući svoju novu šljokičastu suknju (koju mi je dragi za Božić kupio), staviti crveni ruž i popiti gutljaj šampanjca u ponoć. Rezuckala sam i sastojke za francusku salatu u pauzama od dojenja, odojka nam je poslala svekrva, ma savršeno. Uspavat ćemo malce i upaliti glazbu, pojesti večeru i otplesati. Zvučalo je toliko jednostavno i vrlo moguće. Dok nije postalo nemoguće. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

razvod: pad ili…prilika za rast? – Sara Novak

Nakon 5 dana boravka kod kuće, jednu večer me zamolio da sjednem pored njega i riječi su potekle: „Više te ne volim, osjećam da ti mene ne voliš, zaletjeli smo se, želim razvod, ovako je najbolje, najbolje je i za nju dok je još ovako mala, nisam ti htio reći dok si bila trudna, nema povratka…“ Sjećam se da sam tijekom njegovog monologa sjedila i buljila u jednu točku ormara ispred mene. Bila sam svjesna svega što govori, a opet kao da je bilo u magli. Još nisu krenule suze jer takvo nešto čuti je…neshvatljivo. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

u potrazi za nekom novom ja – Elena Vian Projić

Kada smo odlučili imati bebu znala sam da više ništa neće biti kao prije…ali sam majčinstvo u mnogo čemu doživljavala drugačije. Danas, kada sam postala mama, zahvalna sam na tome, ali imam potrebu naglasiti da nije onaj dream job o kojemu svaka žena sanja. Gubim tlo pod nogama često, a najgore je što sam izgubila sebe. Sve ono što je činilo moj identitet nestalo je u trenu. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

dragi moj braco – Sonja Švajhler

Dragi moj braco… Toliko toga bih ti htjela reći… Toliko toga osjećam… Toliko me toga boli…. Toliko sam suza isplakala… Toliko toga stoji još u meni i čeka… Plakala sam braco moj… Dva dana sam plakala, bez da sam uhvatila zrak… Braco moj, plakala sam dok sam ti birala odijelo i cipele… Dok sam prstima prebirala po tvojim košuljama i odjeći… Dok sam otvarala tvoj parfem i mirisala ga ne bi li mi te barem na trenutak vratilo i barem da ti u tom trenutku kažem sve što nisam stigla… Ostatak teksta pročitajte ovdje. 

majke novog doba – Katarina Perutina

Svijet kakav su poznavale žene prije naglog tehnološkog razvoja i društvenih mreža više ni ne postoji. Ondje su ostali duhovi naših mladih majki, svekrvi i baka. Živjele su u sasvim različitim okolnostima. Obavljale su potpuno drugačije poslove, a dosta žena većinom nije niti radila (moje i suprugove bake npr. nikada nisu radile). Redovno radno vrijeme nije bilo do kasno poslijepodne, kada se djeca već spremaju za večeru i ljubiš ih za laku noć. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

moždani udar nakon poroda – Maja Đurđević Janković

Moždani udar?!? Zamislite moj izraz lica nakon 6 sati pretraga na Rebru kada su mi priopćili da sam doživjela moždani udar! I to nakon 4 dana agonije sa hitnom službom koja me nije ozbiljno shvaćala!? Bila sam blago rečeno u takvom šoku da sam jedva nazvala tatu koji je strpljivo čekao cijelo vrijeme u čekaoni! U takvom šoku da sam u jednom danu ostala bez mlijeka za svoju djevojčicu koju sam rodila 16 dana ranije. Ostatak teksta pročitajte ovdje. 

koliko vrijedi život mame? – Supermame u suradnji s Grawe Hrvatska

Možete li procijeniti koliko vrijedi život mame? Kada bi morale u novcima izraziti koliko vrijedi jedan život, bi li to mogle napraviti? Odgovor bi bio: neizmjerno. Svačiji život vrijedi neizmjerno. Ali, svejedno vas pitamo… Koliko vrijedi život mame? Ostatak teksta pročitajte ovdje.