vrijeme leti

unsplash.com

Često razmišljate o tome kako vrijeme leti, kako se ni ne okrenete, a još jedan tjedan ili mjesec su iza vas. Ponekad se nađete u situaciji da s nostalgijom promatrate obiteljske fotografije i pitate se kako je moguće da su djeca već tolika. Polako postajete svjesni da su sve samostalniji, sve mudriji, sve vještiji. Zbog toga ste beskrajno ponosni na njih. No u isto vrijeme imate sentimentalni trenutak i željeli biste da vrijeme stane, jer shvaćate da vas neće još dugo trebati kao sad. Odlučujete kako želite još bolje iskoristiti vrijeme i stvoriti još bolji i prisniji odnos sa svojim djetetom. Želite biti još bolji i dostupniji roditelj svojoj djeci jer ona su svakako vaša najveća vrijednost i sreća!

U dugogodišnjem radu s djecom naučile smo što je djeci najvažnije i što očekuju od svojih roditelja:

Pokazujte im koliko ih volite

Grlite ih i ljubite bez obzira na dob jer ih time nećete razmaziti. Toga nikad ne može biti previše!

Prihvatite ih takve kakvi jesu

Nemojte ih uspoređivati s drugom djecom, ni vlastitom ni tuđom. Nekad roditelji očekuju da će njihova djevojčica biti balerina, a nju zapravo zanimaju borilačke vještine. Djetetovi interesi nisu uvijek u skladu s očekivanjima roditelja, ali uvijek im je važno da budu prihvaćena.

Čujte ih

Djeci je važno da ih se čuje bez osuđivanja. Tako im pokazujete da ih razumijete i volite. Djeci time također dajete do znanja da ih uvažavate što je ključ za povjerenje te uspješan i ravnopravan odnos u budućnosti.

Razgovarajte

Pričajte s njima, a ne njima! Kad pričate njima onda ih poučavate, a time si uskraćujete priliku da doznate kako razmišljaju.

Postavite granice

Postavite jasne granice i pravila o tome što je za vas kao roditelja prihvatljivo, a što nije i dosljedno se držite svog izbora. Na taj način djeca uče poštivati tuđe i postavljati vlastite granice.

Budite im uzor

Djeca najbolje uče po modelu, odnosno metodom demonstracije. Djeca će puno brže i lakše shvatiti kako nešto učiniti kad im pokažete vlastitim primjerom nego kad dobiju samo verbalne upute.

Budite im bezuvjetna podrška

Budite uvijek uz njih u svim situacijama bez obzira bili ljuti ili ponosni na njih.

Imajte povjerenja

Dozvolite im da donose odluke u skladu sa svojom dobi jer nitko od nas nije naučio hodati, a da barem jednom nije pao.

Potičite ih i hrabrite

Dajte djeci priliku da se suoče s novim izazovima i frustracijama jer svaki put kad nešto uspješno savladaju raste njihovo samopouzdanje i pozitivna slika o njima .

Igrajte se s njima

Djeci je igra najdragocjenija i kroz nju naviše uče i zato je važno da se s njima igrate. Zajedno pušite balončiće, slažite kocke, crtajte, čitajte, provodite vrijeme na otvorenom i sl.

 

Vaš odnos s djetetom temelj je za sve. Koliko dobro surađuju s vama, način na koji doživljavaju sebe te kako se odnose prema drugima. Činite sve što možete svaki dan kako biste izgradili što pozitivnije i snažnije temelje.

Stoga Vam želimo da imate što više vremena za stvaranje lijepih uspomena s vašom djecom. Jer kao što B. Miller kaže ”Najvažnije stvari u dječjim životima su sigurnost, ljubav, prihvaćanje i ohrabrivanje.”

 

Autori:

Kristina Vučinić, integrativni dječji teraperut, odgojitelj predškolske djece

Irena Peroš Grgos, integrativni dječji psihoterapeut, prof. pedagogije i sociologije

TIGROM CENTAR ZA TERAPIJU IGROM – mjesto na kojem djeca imaju priliku dobiti odgovarajuću podršku na svom putu u samostalnost i svijet odraslih, a odrasli savjet i pomoć kako bi im to što lakše omogućili.

www.tigrom.hr