dijeliti ili ne, pitanje je sad

unsplash.com

Sve do sada već davne 2012. godine, nisam bila svjesna koliko su žene-majke „svesrdna i gorljiva“ socijalna skupina s tendencijom ulaska u kategoriju „opasnih“. Žene-majke su redom sve bez mane te strah i trepet muževa, teta u vrtiću, zdravstvenih djelatnika i (ta-ta-ta-ta) DRUŠTVENIH MREŽA.

Čvrsto vjerujem da ni raspad naše Vlade, ne može izazvati toliku „gungulu“ koliko jedan“ bezopasan“ i (naizgled) „nevin“ post na Facebooku.

Tako je nedavno post jedne majke, na već spomenutom Facebooku, izazvao pravu malu bujicu prozivki, podrške, krajnosti, osude, veličanja i drame. I sve to zbog „dijeljenja“. Naime, dotična je majka, odvela svoga sinčića u park te doživjela ono što ona naziva neugodnom situacijom u kojoj su malenome prišla nepoznata djeca želeći se igrati njegovim igračkama. Maleni to nije želio te ga je ona svesrdno podržala uz objašnjenje da djecu od najranije dobi treba poticati da izraze svoje mišljenje i stav kako bi se pravovremeno izbjegle dublje traume (da dijete od malena nauči reći „NE“). Navela je i paralelu sa svijetom odraslih. Ukoliko bi ona krenula jesti sendvič na klupici u parku, zasigurno joj nitko ne bi prišao tražeći od nje taj isti sendvič, a da netko to i učini, ona sendvič ne bi podijelila.

U vrlo kratkom vremenu, dotična je majka skupila pozamašan broj pozitivnih i negativnih komentara dok je cijela priča, mene osobno, ostavila zatečenom.

Odrasla sam u okruženju u kojem smo sve dijelili. Mama mi nikada nije kupila Kena, jer je Marta imala tri „pa će jedan sigurno oženiti moju Barbie“. Osobno sam voljela dijeliti igračke te mi isto nije predstavljalo  neki problem. Kada je moje dijete ušlo u fazu socijalizacije, učila sam ga da podijeli s drugima, pogotovo ukoliko ima više od drugih. Ukoliko on sam želi nešto od nekoga drugoga, obavezan je pitati i poštivati odluku te osobe kakva god ona bila.

Puno nam se puta u parku dogodila identična situacija u kojoj mi dođemo s tri vrećice igračaka pa moj mali ostane na jednom autiću. Uvijek mi bude smiješno kada mi nezadovoljno dotrči i tuži „da mu je onaj dečkić uzeo bager, a da ga nije pitao.“ U takvim situacijama, moj je odgovor da treba reći dečkiću to što je rekao meni. Lijepo je dijeliti, ali je pristojno i nužno pitati za dopuštenje. Vrlo brzo oni nađu zajednički jezik i moram vam priznati da mi srce puca od sreće kada vidim njih pet ili šest koji se zajedno igraju i valjaju po pješčaniku kao da se znaju cijeli život, zaboravljajući na to što je tko donio i čije je što. Većina majki ili teta-čuvalica s kojima sam se ja susretala, bila je sličnoga stava i sve se uvijek nekako podijelilo bez velike drame i pitanja.

U potpunosti poštujem stav te majke te ga dijelom mogu čak i razumijeti. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da je cijela priča malčice pretjerana i bespotrebno izdramatizirana. Hoće li uistinu dijete doživjeti duboke traume zbog djece koja će mu uzeti kamiončić u parku? Hoće li takvi trenuci ostaviti duboke posljedice na njegovu mladu psihu da zbog istih neće znati reći „ne“ bilo kome drugome u životu? Je li usporedba sa sendvičem uopće na mjestu? Ne vjerujem. Vjerujem da se djecu ne treba prerano uvlačiti u svijet odraslih te da se naša „mjerila“ i „standardi“ ne bi trebali uspoređivati s njihovima. Ponavljam, poštujem stav, ali se ne mogu u potpunosti složiti s njim. Da sam je osobno susrela, vjerojatno bih joj rekla da pusti djecu da budu djeca, a ona neka drugi put, „just in case“, kupi i drugi sendvič, ukoliko naiđe netko gladan.

IVANA Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Autorica je bloga 5foot7andbambieyes.blogspot.hr, a na našem piše o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka.