savjeti za pravilno bojanje kose kod kuće

unsplash.com

Dok čekamo da se ponovo otvori naš omiljeni frizerski salon, odlučile smo same krenuti u borbu protiv izrasta. Neke od nas prvi put posežu za bojom iz drogerije pa smo upitale frizerku Samantu Šelembu za par korisnih savjeta.

Samanta nam je otvoreno priznala da je najbolje što možemo napraviti strpiti se i pričekati vlastitog frizera, kako bi izbjegle moguće pogreške zbog kojih je poslije potrebno puno tretmana i kemijskog ostećenja ne bi li vratile željenu nijansu. No s obzirom da ne znamo koliko će još potrajati ova situacija (a i jednom kad se saloni otvore pitanje je koliko ćemo morati čekati na termin) pristala je podijeliti s nama par korisnih savjeta za pravilno bojanje kose kod kuće.

1. Ako želite prekriti izrast sa sijedima zakamuflirajte ga s L’Oreal sprejom, maskarama za kosu ili čak puderima i sjenilima – imate ih u tri osnovne nijanse

2. Ako ste se ipak odlučile za bojanje kose, budite jako pažljive pri odabiru nijanse. Sada nije vrijeme za promjenu, ostanite pri istoj boji koja će vas samo osvježiti. Ako kupite 2-3 nijanse svjetliju boju od postojeće, to vam neće posvijetliti dužinu, već samo korijen. Isto tako pazite da ne kupite pretamnu jer će kasnije sam postupak posvjetljivanja biti mukotrpan.
unsplash.com

2. Prije samog bojanja nanesite po vratu, ušima i cijelom dužinom linije oko lica debeli sloj hidratantne kreme koju imate kod kuće.

3. Boju je najbolje aplicirati iz zdjelica s kistićem. Tako ćete biti detaljne i nećete preskočiti niti jedan pramen. Moj savjet je podijeliti kosu u 4 kvadratića – 2 naprijed i 2 iza. Takvom tehnikom ćete biti puno preciznije i manje neuredne. Bojite isključivo izrast u početku te zadnjih 5 – 10 minuta možete osvježiti i dužinu. Naravno, sve ovisi o boji i strukturi kose koju imate. Boju aplicirajte obavezno s rukavicama jer se tamnije boje za kosu jako teško skidaju s kože.

4. Boju držite onoliko koliko piše na uputama, nema potrebe držati dulje. Boje iz drogerija znaju malo peckati, moj savjet je da bojite kosu koja nije tek oprana jer tada će peckanje biti manje intenzivnije. U ovom slučaju – što masnije to bolje!

unsplash.com

5. Nakon što je boja gotova, temeljito isperite boju i šamponirajte minimalno 2 puta. Nakon šamponiranja dobro isprati kosu te iscijediti svu tekućinu iz kose ručno. Nakon toga ručnikom istisnuti ostatak vode, da se ništa ne cijedi, staviti svoju omiljenu masku za kosu, kosu zarolati u punđu i zakačiti s kopčom. Dodatno pomaže ako omotate glavu s folijom. Na taj način masku prodire puno dublje u samu kutikulu vlasi. Držati minimalno 15 minuta, maksimalno koliko god želite. Bojanje isušuje kosu te je stoga jako bitna sama njega nakon cijelog procesa. Nemojte to preskočiti!