mama dvojice dječaka

unsplash.com

Iako nemam još dugi staž kao mama dvojice dječaka, tek pet mjeseci, odmah sam se susrela s predrasudama i žaljenjem. Znate onaj pogled iz žalosti, onaj u kojem kao da govore „Zar opet dečko???“  kad im kažete novosti. Ili njihovi odgovori na to pitanje – sada morate odmah na treće da bude curica. Mislim da su rijetki ljudi koji su mi onako iskreno čestitali ili koji nisu imali na to komentara, mogu ih nabrojati na prste jedne ruke. Nekako je kod nas normalno da kad imaš jedno dijete, moraš kad tad na drugo, ali ne na treće dijete. Isto tako je sa spolom, ako imaš dečka moraš imati curicu ili obratno. To se nekako podrazumijeva, kao da možeš birati.

Naravno da svatko od nas ima nekih želja i priželjkivanja, ali mislim da smo svi svjesni da nam je na kraju jedino važno roditi zdravo dijete. Kao mama dvojice dječaka, svjesna sam da dečkima neće biti bitno što će odjenuti ili obući, svjesna sam da će im shopping biti noćna mora, ali gledamo li malo vedriju stranu, barem ću moći trošiti više na sebe.

Šalu na stranu, mogu navesti barem pet pozitivnih strana kao mama dječaka.

  1. Kad imaš dva sina, to znači jedno – što kupiš starijem sinu to će se isplatiti jer će i mlađi to iznositi ili igrati se s tim. Znači ne štedi na starijem jer će se nositi dvaput.
  2. Kad imaš dvojicu dječaka to znači da će sva hrana koju imaš u kući brzo nestati. Jer sudeći po starijem sinu koji pojede uglavnom sve, mislim da neću imati problema niti s mlađim. Barem će mi sve pojesti, pa neće ostati za mene u kasne noćne sate.
  3. Kad imaš dvije mlađe sestre i mamu, to znači samo jedno  – dug red za kupaonicu. Srećom ovdje nemam tih briga, dečki kad uđu odmah su gotovi, barem ovi moji, što znači da je kupaonica samo moja i jedina oaza mira. Iako mame znaju da ni tada nemamo mira.
  4. Kad smo već kod razlika djevojčica i dječaka, jedna stvar je sigurna – kod nas doma jedino moje vlasi se mogu pronaći na podu, na robi, ili u jelu. Budimo realni, ja i moje sestre uvijek smo se prepirale oko toga čija je dlaka završila u jelu. Ovdje barem nemam tih problema, jer su sve moje i samo meni padaju.
  5. Kao mama dječaka njih neće biti briga koji si tepih ili zavjese kupila, koju si haljinu kupila za sebe, a njima nisi ništa. Njih možeš kupiti, za sada pokojim kinder jajetom ili igračkom, a sve ostalo što si ti kupila, a njima nisi, neće im biti važno.

Ponosna sam mama dvojice dječaka i ne bih ništa mijenjala, jer ipak su oni moje maze, a svi znamo da su dečki najveće mamine maze i samo se nadam da će kad budem starija to tako i ostati.

SARA Mama dvojice dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.