izradite jesenski taktilni plakat za najmlađe

Jesen je poslije proljeća moje omiljeno godišnje doba, vrijeme kada se probude sva osjetila i kada je motivacija na visokom nivou. Mene je izrađivanje različitih projekata uvijek veselilo, a pogotovo otkad sam krenula studirati predškolski odgoj i postala majka.

Prije nego vam predstavim naš plakat, željela bih reći da nije planiran. Impulzivno sam otišla kupiti hamer, a navečer tražila po stanu što bi se dobro uklopilo.

Nisam tip koji visi na Pinterestu, nemam ni korisnički račun, a većinu toga što izradim gledam da je dostupno u kući ili prirodi. Nekada se nešto kupuje, to je normalno, ali ljepši je osjećaj iskoristiti i reciklirati.

Velika napomena je da ne morate imati materijal koji sam ja koristila, možete raditi ono što se vama sviđa i sa čime raspolažete. Za jesenske plodove predlažem skok do obližnjeg parka ili provjeru u vlastitom dvorištu.

koristila sam:

  • hamer papir
  • škare i pištolj za vruće lijepljenje
  • tkaninu koju sam našla u kući
  • kolaž papir
  • lišće, divlje kestene, kukuruz, pšenicu
  • špagu
  • slova iz Jyska (ili izrezana, napisana)

vremenska izrada: 30-60 minuta

*Taktilni plakat je napravljen za dječaka od 1 godinu i 9 mjeseci. Sukladno dobi djecu možete uključivati u rad primjeren njihovom uzrastu. Oni koji znaju slova, stihove pjesmice, crtanje i izrezivanje, većinu toga mogu izraditi sami.

postupak:

Stavila sam hamer, izrezala drvo i lišće od kolaž papira te ih smjestila na centar plakata.

Stazu sam napravila od kukuruzovih listova (perušine).

Našla sam vrećicu od tkanine za nakit i odlučila da mi to bude jedan od džepića izneneđenja. U njemu se nalazio neki auto, svaki dan ako se sjetim promijenim kako bi mu bilo zanimljivije.

Možete staviti keks, slatkiš, bombon, suho voće, orašaste plodove (ono što veseli vaše dijete).

Od druge tkanine- jutene, izrezala sam dio koji se preklapa, dijete otvori i pojavi se slika neke životinje, mislim da ga taj skriveni medo najviše oduševljava.

Na fotografiji ćete vidjeti kako se otvara odozgo, ali najpraktičnije je da bude prema dolje, što sa ovom tkaninom nisam uspjela izvesti.

Na dnu se nalazi još jedan mali džep kojeg sam napunila s kukuruzom i pšenicom.

Listove sam stavila u knjigu da se isprave, a potom im odredila mjesto i zalijepila s vrućim ljepilom.

Rubovi su od špage koja je izrezana i zalijepljena po dužini.

Naslov je od trake na koju su zalijepljena slova od one svjetleće ploče iz Jyska. Pošto nisam imala dovoljno slova za jesen, na stranom jeziku je, ali ako imate veću djecu, definitivno napravite „JESEN“.

Dio gdje ćete vidjeti karton sa odjeljenjima i zalijepljene plodove jeseni zapravo je od bombonjere. Meni se to činilo zgodno, a koristiti zapravo možete bilo što.

U tim odjeljenjima je kestenje, mali okrugli dio drveta, kukuruz, pšenica i čičak.

Plakat je zalijepljen, nisam ga objesila, a vi ako imate gdje, slobodno to napravite.

Ako imate veće klince, izrada ovakvog plakata će biti još slađa i moći ćete koristiti neke stvarčice prema njihovim željama.

Malo priče o jeseni sigurno može biti dio zajedničkog gušta u vašem zajedničkom vremenu.

Ovo je naša ideja, mogućnosti je na pretek, a plakati nisu za izložbu već da klinci osjete materijale, strukturu od čega je izrađeno, upoznaju se s nekim plodovima i otkriju zanimljiva iznenađenja u džepićima sreće.

Dijete će povremeno pogledati u plakat, imenovati sam, ako nešto zna, otvarati džepiće i produžiti dalje. Plakat stoji dokle god traje jesen, na dohvat je njegovim znatiželjnim ručicama.

Ako budete izrađivali, slobodno se javite na profil @mojenoteimojsvijet za bilo kakva pitanja. Stojim na raspolaganju.

Ines Baćan
INES Majka veselom dječaku Noi koji je obojao njen svijet novim fragmentima života. Zaljubljenica u pozitivu, fotografiju i sitnice koje život znače. Obožavateljica kave koja uživa u kuhanju. Jednu veliku ljubav gaji i prema DIY projektima i prirodi. Sve pothvate i vesele životne anegdote obuhvaćene su na „Moje note i moj svijet“ profilu i blogu koje stvara s ljubavlju.