sedam ljetnih slikovnica preporučuje Fora priča

Stiglo je ljeto, a s njime i planovi za godišnji odmor. Luda godina primorala nas je na to da ga provedemo negdje u miru i opuštanju. Bez obzira putujete li na more ili ostajete u gradu, odlazite na rijeku i jezero ili baki i djedu na selo, ponesite sa sobom slikovnice i neku knjigu za sebe.  Fora priča voli priče koje su zabavne, edukativne i vizualno lijepe. Iz iskustva znamo da će se djeci svidjeti slikovnice koje ćemo vam preporučiti jer ih je testirao jedan načitani četverogodišnjak koji miruje samo kad čitamo.

Izabrali smo jednu slikovnicu za svaki dan u tjednu. Možda vam se neka od njih svidi toliko da ju nastavite čitati i kad počnu jesenje kiše. Neke od njih su možda više za zaigrane, druge za one starije, treće za mlađe, četvrte za znanstvenike, pete za… Sigurno ćete pronaći nešto baš za vašeg genijalca ili genijalku. Slikovnice su poredane nekako od onih za najmlađu dob do onih za najstarije. Uživajte u hladovini i lijepim pričama!

 

 „Mali vuk ide na kahlicu“

Orianne Lallemand, Eleonore Thuillier

izdavač: Znanje

dob: od rođenja do škole

ističemo: odvikavanje od pelena, privatnost, životinje, kahlica

Ova je slikovnica maloga formata i bit će prikladna za mlađu djecu koja se ponekad boje velikih slikovnica. Stranice su laminirane pa ih je teško prožvakati i popapati. Jednostavna ilustracija je mlađoj djeci potrebna jer oni teško prepoznaju metafore i vole jednostavan prikaz i jasnoću, žive boje i kontraste. Urnebesno je smiješna jer Vuk nikako da shvati čemu služi kahlica. Mama i tata mu pomažu sa svojim idejama – gnijezdo za ptice, kada za patke… Čak se i sam okušao u pogađanju pa je mislio da je to šešir i stavio kahlicu na glavu. Simpatično je i ponavljanje energične rečenice – „Pa baš nije!“ Od srca preporučujemo ovu slikovnicu svima, a posebno onima koji su se odlučili za odvikavanje od pelena, baš ovoga ljeta.

 

 „Što je Bubamara čula na odmoru“

Julia Donaldson, Lydia Monks

izdavač: Profil

dob: od rođenja do škole, s pauzom u vrijeme drapanja

ističemo: glasanje životinja, pustolovina, bubamara, putovanje, divlje životinje, snaga najmanjeg, brojanje, pasmine pasa, boje, fina motorika, rima

Poznata autorica obožavanih slikovnica koja zna koliko su govorni trikovi u pričama važni, napisala je tri priče o Bubamari. Jedna od njih je i Bubamara koja je umjesto na more, otišla u veliki grad na izlet. Kršni Krešo i Šašavi Saša su odlučili ukrasti majmunčića kako bi im on ukrao krunu, lopuže prave. Mog je četverogodišnjaka ova varijanta oduševila i više od prvijenca „Što je Bubamara čula“ jer pruža mnogo zanimljivih preokreta. Oduševio se i kad je vidio korgije, a o njima smo gledali dugometražni crtić. Rima će osvojiti i one najmlađe. Smiješna i zabavna priča bit će još zanimljivija kad prstićem pratite trag kojim bubamara putuje.

 

„Plašljiva Vjeverica na plaži“

Melanie Watt

izdavač: Naklada Nika

dob: 3+

ističemo: pustolovina, strah od nepoznatog, istraživanje, odlazak na plažu, školjke i rakovi, bakterije, sigurnost, mazanje kremom za sunčanje

Još jedna slikovnica koja je dobila svoj ljetni nastavak je i priča o Straški, kako je nadimak Stražljivoj Vjeverici. Prije nego što krenete čitati ovu knjigu zatražit će od vas da na sebe nanesete kremu sa zaštitnim faktorom 65. Za svaki slučaj. Na komičan način pratimo njene pripreme za odlazak na plažu i sve što treba ponijeti. Ova je slikovnica vrlo interaktivna jer ima različite popise, planove, karte i okvire s detaljima. Prilikom čitanja priče dječaci će uživati u interakciji i imenovanju predmeta koje Vjeverica priprema za put, traženju Vjeverice na prepunoj plaži ili praćenju prstima put na karti. Djevojčice će sigurno uživati u mnogo ružičaste i lijepoj grafici, ali i samoj temi straha od nečeg novog. Ne mora nužno biti da će biti baš tako, ali sigurno ima mnogo toga što će u slikovnici biti zanimljivo i prestrašenima, ali i onim živahnima koji se ne boje ničega. Uživat ćete i vi jer je slikovnica zaista smiješna.

 

„Kornjačica i more“

Becky Davies, Jennie Poh

izdavač: Znanje

dob: 3,5+

ističemo: kornjača, ocean, zagađenje, plastika, ekologija, pomaganje, morske životinje, ciklus života

Ova prelijepa slikovnica će vas osvojiti na prvi pogled svojom modrinom. Samo listanje stvara želju za morem i istovremeno smiruje i opušta. Pratimo jednostavnu priču kornjače koja je putovala. Na svome je putu naišla na mnoge životinje i sama je dobila malene bebe kornjače. Jednoga je dana susrela čudnovato biće koje joj nije ništa odgovorilo na običan pozdrav. Na kraju kornjaču zarobljenu iz plastike izvuku ronioci i priča završava sretnim krajem, ali s poukom. Prilikom čitanja pustite da vam djeca predlože kakvo je to biće. Odlična priprema za odlazak na plažu na kojoj treba pospremiti sve stvari za sobom kako kornjačica ne bi nastradala, a vi imate malenog vrijednog pomagača.

 

„Panika u kući pod morem“

Željka Horvat-Vukelja, Vendi Vernić

izdavač: Ljevak

dob: 3,5+

ističemo: plima i oseka, rakovi, vjerovanje mami i tati, obitelj, pustolovina, zajedništvo, djedovi i bake, rakovi, satovi i vrijeme

Ova uzbudljiva i topla priča objašnjava prirodnu pojavu plime i oseke na zabavan način. Dječja radoznalost i nepodopština uzrokovat će skoru tragediju koju je u tren izbjegla mudra i spretna mama na svom triciklu. Za ovu bih priču rekla kako je obilježena muškim ulogama, osim one mamine spasiteljske. Dvojica dječaka rakića, djed podešava mnoge satove, tata promatra mjesec, dječaku se ne da rano ustajati… Osim zabavne dječje priče, ilustracije su priča za sebe. Na svakoj je stranici toliko zanimljivih detalja koji intuitivno pričaju priču pa će vas djeca zaustaviti nakon pročitanog teksta kako bi dovršili proučavanje slika. Zabava zagarantirana!

 

„Pužica kitova družica“

Julia Donaldson, Axel Scheffler

izdavač: Ibis grafika

dob: 4+

ističemo: veliko i malo, prirodne pojave, istraživači, ekologija, složnost, škola, spašavanje životinja, ljubav

Predivna priča o snazi naizgled male i slabe pužice koja je spasila svog prijatelja kita. Prije toga je on spasio nju od dosade i poveo ju na avanturu do vulkana i dalekih zemalja. Na kraju su kita spasila djeca i vatrogasci, a pužica se opet vratila svome domu. Zanimljiva priča puna je edukativnih elemenata o prirodnim pojavama, životinjskim vrstama i snazi zajedništva. Preporučujem ju od srca!

 

„Podvodna priča“

Kestutis Kasparavičius

izdavač: Ibis grafika

dob: 5+

ističemo: mašta, brojevi, morski svijet, prirodne pojave, strane svijeta, humor

Ovu bismo slikovnicu odabrali za večernje čitanje. Zanimljive ribe nastale u autorovoj bogatoj mašti susreću se svaka sa svojim poslovima u moru. Skakuću i vraćaju sunce na mjesto, prevrću brodove ili vežu otoke koji  inače skakuću tko zna kamo. Pratit ćete čudne i neobične pustolovine vođene maštom. Ono što je nemoguće, postat će moguće u Podvodnoj priči. A kako je ribicama pomogla hobotnica?  To ćemo ostaviti za iznenađenje.