zajednička dječja soba – funkcionalnost i prostor za igru

Nossie vješalica za dječju sobu – Love, Ana.

Supermama i dizajnerica Ana Tevšić Nauković nedavno je postala mama po treći put, a osim velike sreće koju je novi član donio u obitelj bila je nužna i transformacija životnog prostora, odnosno dječje sobe. Ana nam je opisala što joj je bilo važno prilikom uređenja dječje sobe za Izabel i Patrika te na koje je detalje morala posebno pripaziti.

“Kod nas se dječja soba redovito transformira sama od sebe; ili zato što pokušavam naći još mjesta i bolju funkcionalnost ili zato što nam stiže beba. Uglavnom, primijetila sam da sam, naravno, krenula s uređenjem tako da sam birala stvari koje mi se sviđaju – a zatim ih vrtila po sobi i kombinirala dok nisam za sve našla savršenu kombinaciju.”

Ferm Living šator i pletena košara, Kids Concept ukrasi, Zara Kids torba, Ikea dječji krevet

Jedna od bitnijih stvari bila je pronaći dovoljno mjesta za knjige te stvoriti funkcionalan prostor za curicu i dečka s malom razlikom u godinama. “To mi je i dalje problem, nisam našla najbolju stojeću policu za one aktualne knjige koje se čitaju prije spavanja. Kod nas je specifična situacija; troje djece s relativno malom razlikom u godinama te kombinacija curica+dečki. Znači potrebno je uskladiti njihove potrebe što se tiče dobi, s onima što žele, te s mojima što se funkcionalnosti tiče.”

kuhinja Kids Concept, Nossie vješalica, Constellation plakat, Crooked stolić – Love, Ana design studio

“Bilo je zaista zahtjevno; no na kraju sam podijelila sobu na njezin – njegov – zajednički prostor i to mi se pokazalo pametno. Svatko ima svoj prostor u kojem istražuje svoj svijet, a u zajedničkom se crta / čita / priča / igra. Bitno je da se sve dijeli, ali i da se zna gdje što stoji.”

Kids Concept ukrasni jastuk i girlanda, Ikea ladičar, Lego kocke, Ikea polica, Star Garland – Love, Ana. design studio

 

plakat sa životinjama Babyshop, auto, Ferm Living košara u obliku kruške, police Ikea, Star Garland Love, Ana. design studio, tetra pelena Aden Anais

“Uvijek ih potičem na istraživanje i igru, tako da su kod nas pošarani stolci i vodene bojice uvijek pri ruci. Imamo rutinu koja je zapravo zamaskirana u kreativni nered, što im daje sigurnost u prostoru i želju za istraživanjem. Moj cilj je bio uskladiti različite želje i mogućnosti na način da se svatko ima prostora izraziti, ali i poštovati druge s kojima se dijeli prostor. To je zapravo svijet u jednoj dječjoj sobi.”

vlakić Kids Concept, Bucket Bag – Love, Ana. design studio, Ikea dječji naslonjač, Playmat Cloud – Love, Ana. design studio

 

Ferm Living igračke, Cars žuti auto

 

Lorena Canals tepih, Normann Copenhagen avioni

 

Ikea ladičar, Ferm Livin šator, Kids Concept kocke

 

Ikea krevetić, Calder mobil, Star Garland i Drop Playmat – Love, Ana. design studio

 

Ikea krevetić, Star Garland jastuk – Love, Ana. design studio, karta svijeta

 

Bucket Bag – Love, Ana. design studio