pitale smo roditelje što misle o dječjim igraonicama – evo što su nam otkrili!

Igraonice. Za klince mjesto gdje se ludo zabavljaju, za roditelje jedinstvena prilika da u miru popiju kavu ili na sat vremena obave što treba. Posljednjih godina doživjele su svoj boom, osobito u većim gradovima Lijepe naše. Doslovno ih možemo pronaći na svakom koraku, a najpopularnijima se, izgleda, čine one u shopping centrima. Nas je zanimalo što roditelji zaista misle o igraonicama i koliko često njihova djeca tamo provode svoje slobodno vrijeme.

Rezultati naše ankete pokazali su kako djeca vole igraonice, ali većina roditelja na pitanje koliko često vode djecu u igraonice odgovorila je – rijetko. S obzirom na to da nam se igraonice nekako uvijek čine pune, taj nas je odgovor poprilično iznenadio pa smo upitale roditelje što misle općenito o igraonicama.

Dok su neki kao prednost igraonica naveli slobodno vrijeme na raspolaganju za roditelje (tu vas potpuno razumijemo!), veliki broj roditelja priznao nam je da ne voli koncept zatvorenog prostora s neograničenim brojem djece. Također većina je navela loše higijenske uvjete kao razlog zašto ne vodi svoju djecu u igraonice, i to ne samo sada zbog trenutne situacije s pandemijom.

Roditelji su također zabrinuti zbog sigurnosnih uvjeta koji nisu na razini na kojoj bi trebali biti kad su igraonice u pitanju te osoblja koje je slabo angažirano.

Zaključak ankete je da bi roditelji vodili više svoju djecu u igraonice kad bi se u igraonicama poboljšali higijenski uvjeti i više vršio nadzor nad djecom te kad ne bi bile prekapacitirane.

Upravo zbog toga ni ne čudi što je 68% ispitanika odgovorilo da nije zadovoljno ponudom igraonica u svojem gradu te zbog toga preferiraju otvorene prostore. Također postoji i tip igraonice koji roditelji preferiraju, a to su one edukativnog i kreativnog karaktera.

Ipak, nećemo generalizirati. Naravno da postoje one igraonice koje zadovoljavaju sve te uvjete i koje su na neki način posebnije od drugih. Jedna takva nedavno se otvorila u Zagrebu.

U igraonici Plavi svijet djeca uživaju u kreativnoj igri koja omogućuje intelektualni, emocionalni, društveni i fizički razvoj.

Plavi svijet nije igraonica gdje će vaša djeca divljati, skakati ili jurcati. Plavi svijet je igraonica gdje će djeca osloboditi svoju kreativnost i steći podlogu za razvoj STEM vještina, a vi ćete se na toj dugoočekivanoj kavi zaista moći i opustiti jer su djeca pod stalnim nadzorom educiranih asistenata.

Zašto je Plavi svijet posebna igraonica?

Zato što je jedina igraonica u Hrvatskoj s inovativnim sustavom za igru poznatijim pod imenom Imagination Playground®. Plavi svijet prvi ga je doveo u Hrvatsku, a koliko je cijenjen i uspješan govori i činjenica da je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ti plavi spužvasti elementi različitih oblika i veličina koje vidite na fotografijama potiču djecu na slaganje, kombiniranje i isprobavanje, stimulirajući kreativno i strateško razmišljanje, a usput se odlično zabavljaju.

Djeca su raspoređena u tzv. dobno heterogene skupine te to utječe iznimno pozitivno na njihov socio-emocionalni razvoj.

Osim toga, Plavi svijet je jedinstveno dječje igralište koje možete unajmiti i time omogućiti nezaboravnu zabavu djece u svom prostoru ili za potrebe događanja.

„Ono što se mene posebno dojmilo u ovoj igraonici su upravo ti nestrukturirani materijali. Spužvasti elementi različitih dimenzija i oblika zadovoljavaju najvažnije segmente djetetovog okruženja za igru — sigurni su, pozivaju dijete na igru, dijete njima može manipulirati samostalno, ne predlažu gotovo rješenje, već nude slobodu djetetovoj mašti i kreativnosti. Dijete na ovaj način gradi igru pa tako gdje mi vidimo “spužvu”, dijete vidi dvorac, ljuljačku, kućicu, brod i brojne druge predmete potrebne za njegovu igru.“, otkrila nam je Glorija Peranić, naša prva međunarodno licencirana edukatorica za roditelje.

Što se higijenskih uvjeta tiče, broj djece u igraonici i na radionicama je ograničen, blokovi koje koriste otporni su na plijesan, vlagu i vatru te su načinjeni od polietilenske pjene koja se pere i dezinficira bilo kojim sredstvom za dezinfekciju — u Plavom svijetu koriste sredstvo za čišćenje igračaka koje je ekološki prihvatljivo, djelotvorno i bezopasno za djecu, a tatami strunjače također su perive. Prozori su cijelo vrijeme otvoreni, a nakon boravka djece u igraonici (zbog sigurnosnih razloga tek nakon boravka) otvaraju se vrata igraonice radi provjetravanja. Prije igre djeca dezinficiraju ruke na beskontaktnom aparatu za dezinficijens, iako se preferira pranje ruku sapunom. Svi zaposlenici koriste kirurške maske.

„Ovih mjera pridržavali bismo se u svakom slučaju (osim maski), čak i da nije epidemije. Prostor igraonice (niti vrtića) ne može biti sterilan niti tome težimo, međutim, zaista vodimo brigu o higijeni i čistoći, u koje god doba to bilo, ipak je to zdravorazumska higijenska mjera za bilo koji javan prostor, pogotovo dječji.“, rekla nam je voditeljica igraonice Tatjana Škare.

Za kraj, Martina Friganović, suosnivačica portala Supermame, otkrila nam je također svoje mišljenje o igraonicama. „Ja sam onaj roditelj koji izbjegava igraonice iako ih moje dijete jako voli, no jednostavno se ne osjećam sigurno i volimo što više boraviti na otvorenom. U Italiji ih, zapravo, ima jako malo, što mi se i sviđa. No svejedno, nedostaju mi neka kreativna mjesta gdje bih mogla odvesti dijete na igru. S ovim plavim spužvastim elementima susrela sam se jednom prilikom i sjećam se da sam pomislila kako su baš fora tako da me vijest o otvaranju Plavog svijeta u mom rodnom gradu zaista oduševila i jedva čekam da posjetimo igraonicu. Također mi je odlično što se blokovi mogu iznajmiti za rođendane i evente i puno su mi bolja opcija od napuhanaca. Igra svakako, ali sigurnost djece je uvijek na prvom mjestu!“