jedna je tetka, sve ostale su tetke…

unsplash.com

Još kao mala djevojčica uvijek sam se divila odnosu svoje najbolje prijateljice i njene tetke, koje i danas njeguju tu divnu vezu u ljubavi i prijateljstvu. Sjećam se koliko se frendica radovala odlascima kod tetke, shoppingu s tetkom, dijeljenju tajni s tetkom i dolascima tetke. I sada, u odrasloj dobi, i dalje dijeli ljubav s tetkom, i tetka je sada još više tu, i najljepše od svega je što njeno dijete doživljava kao svoje vlastito unuče. Super su te tetke – to sam znala dok sam bila mala, a sada, kada sam odrasla vidim kakav je to poseban odnos dok promatram svoju sestru i svoje dijete, koja je to ljubav – riječima se ne može opisati.

posebna veza od prvog dana

I tako je od prvog susreta, od prvog dana njihova ljubav i veza je nešto posebno u čemu ja uživam i zbog čega sam ponosna do neba. Moja sestra je meni jedna od najbitnijih osoba u životu i zato mi je najveća sreća kad vidim svoje dijete koliko je sretno kad provodi vrijeme sa svojom tetkom – jer kad je tetka u blizini ne postoji nitko drugi. Naravno, bake i djedovi su uvijek nešto posebno – ali ono što je tetka, to tek vidim u očima svog djeteta. Sjećam se kad je bila skroz mala, sa nekih 6 mjeseci života, suprug i ja smo išli na vjenčanje, a ona je ostala prespavati kod tetke, i ujutro kad se probudila i ugledala ju, sreći i zagrljajima nije bilo kraja – možda je mislila da se mazi sa mnom (ali sestra i ja nismo baš nešto slične), ali ono što vjerujem je da je taj mali bebolino tada sa 6 mjeseci, osjetio, kao što i danas osjeti, tu čistu i iskrenu ljubav između mene i sestre! I zaista vjerujem da djeca dok su još skroz mala osjete koji su nam ljudi dragi i nešto posebno, i da se naš odnos prema drugim ljudima reflektira na njih, i da upijaju takve osjećaje kao male spužvice, te ih kopiraju u svojim odnosima. Sada kad su malo veći upijaju i riječi koje redovito koristimo (pa čak i one koje ne bismo smjeli, barem pred malom djecom izgovarati), zato svojoj sestri uvijek govorim da pazi koje riječi koristi pred malim toddlerom od 3 godine, jer ju kopira u svakom pogledu, i pretpostavljam da će to kopiranje biti doživotno!

tetkin fond

Najveći užitak mi je dolazak sestre kod nas, što uvijek uključuje spavanje i čemu se moje dijete najviše raduje. Danima prije tetkinog dolaska me ispituje: „Kad će tetka doći?“ i naravno, standardno pitanje: „Što će mi donijeti?“ Tetka uvijek donosi najbolje poklone, ali želim svoje dijete naučiti da se raduje prije svega tetki i vremenu koje provodi s njom, a poklon je recimo nusprodukt ‘imanja’ tetke! Zato me moja sestra nedavno oduševila kad mi je predložila da umjesto poklona koje daruje mojem djetetu uplaćuje mjesečni iznos koji potroši uvijek na poklone, a koje će joj jednog dana dobro doći. Vjerojatno je i sama zaključila da moje dijete, kao i većina današnje djece ima puno igračaka, i naravno onaj dječji sindrom – „moraš skupit’ sve“ nije nešto pretjerano zanimljiv jer iz reklama stalno iskaču nove igračke koje uključuju baš skupljanje 5-6-10-20 istih ili sličnih igračaka, i s kojima se djeca ne igraju, nego ih skupljaju jer ih eto, samo mogu skupljati!! I zato – sestro moja hvala ti na super ideji, za koju vjerujem da će moje dijete biti oduševljeno jednog dana – nazvati ćemo ga tetkin fond.

na sestru uvijek možeš računati

Koliko je super imati sestru skužim tek kad me netko na to podsjeti – najčešće je to moja najbolja frendica i moj suprug. Moja najbolja prijateljica nema sestru, i nas dvije se zaista doživljavamo kao sestre, a moja sestra ima svoje dvije najbolje frendice, koje isto imaju sestre…i sve skupa nekako znamo da su frendice uvijek tu, i biti će uvijek uz nas, ali znaju i da na sestru uvijek možeš računati, u svim najljepšim i najtežim životnim trenucima. To je sigurno zato jer sestre skupa odrastu u istoj obitelji, prožive s roditeljima neke trenutke koje samo sestre mogu razumjeti. Zato su sestre zakon!! I drugi to vide – kad se sestre neizmjerno vole. Moj mi je suprug jednom rekao da bi volio da naše dijete ima sestru. Onako u čudu (jer kao prirodno je da muškarci žele sina, posebno kad kćer već imaju), pitala sam ga zašto?! “Volio bih da naša H ima sestru i odnos sa svojom sestrom kao što ga ti i tvoja sestra imate”, odgovorio mi je. Ostala sam pomalo zatečena jer svoj odnos sa sestrom doživljavam kao nešto sasvim normalno i prirodno, ali zapravo znam da nemaju svi takve odnose sa sestrom i da je to sreća što se toliko volimo. Nikad nisam ni pomišljala kakav će moja sestra imati odnos s mojom djecom i zato sam danas najsretnija što vidim da taj odnos izgleda kao odnos moje najbolje frendice i njene tetke kad smo bile klinke. Čista i bezbrižna ljubav, maženje, igranje i pričanje do dugo u noć – tetke su stvorene za takve stvari! Hoće li se taj odnos promijeniti, kako i koliko kad jednog dana i moja sestra bude imala djecu – ne znam, bit će onako kako bude. Iz vlastitog iskustva mogu reći da svoje nećake sa suprugove strane volim jednako i prije, i poslije svog djeteta. Istina, jedna stvar se promijenila – u svim zajedničkim pustolovinama imamo jednog člana više – što više to bolje!

Također, drugačiji je odnos prema nećaku i nećakinji. Ne znam je li to zato što su djevojčice nježnije, i jer sam i sama žensko, ili zato što je nećakinja mlađa, pa više vremena provodim s njom – ali znam da uvijek uživa u zajedničkom shoppingu i da se posebno raduje kad za rođendan odemo poslije shoppinga na kavu i kolače. To su te neke super uspomene koje ja nisam imala sa svojom tetkom (jer ju nisam imala – mislim na maminu ili tatinu sestru) i koje želim da moji nećaci pamte. A ono što će moje dijete pamtiti – znam da će se za te uspomene pobrinuti moja sestra, i naravno ujak, stric i strina.

Ali tetka je ipak nešto posebno u životu djeteta – jer samo je jedna tetka, sve ostale su tete.

Moje ime je Zrinka, majka sam djevojčice Hane koja ima tri i pol godine i sretna supruga Karla. Diplomirana sam ekonomistica i radim kao komercijalni voditelj projekta. Volim svoj posao, koliko se mora voljeti, ali volim i pisati (i oduvijek sam voljela pisati), te naravno, najviše od svega volim svoje slobodno vrijeme koje najradije provodim u krugu obitelji. Volim i sve što uključuje adrenalin, isprobavanje i učenje novih iskustava, te otkrivanje svih kutaka naše lijepe Zemlje – što se naravno odnosi na putovanja. Od svih životnih iskustava – biti majka bi izdvojila kao ono koje me najviše uči o životu.