potres

pričom protiv stresa: igre koje osnažuju predškolce

igre za predškolce
Foto: Kuća od priča / Petra Mikšik

Igre za predškolce koje će osnažiti vašu djecu i pomoći im nositi se sa stresom nakon potresa.

Priča je snalažljiva i uvijek uspijeva pronaći put do onih kojima je potrebna i zato s vama, dragi roditelji, želim podijeliti nekoliko igara koje rado koristim s polaznicima  svojih radionica stvaranja priča koji su vrtićke dobi. Riječ je o dramskim, jezičnim i kreativnim igrama koje sam u radu s djecom godinama sakupljala kao blago jer one to zaista i jesu.

Priče i aktivnosti koje potiču na stvaranje priča mogu biti velika podrška djeci u nošenju s izvanrednim i stresnim situacijama kao što je ova u kojoj se trenutno nalazimo.

Igre možete prilagoditi vašem djetetu, a možete ih preraditi i ponuditi kao aktivnost nakon čitanja.

Priča je živa

Čitanje priče pretvorite u crtić, bez da upalite tv. S djetetom odaberite priču koju dobro poznaje te mu čitajte rečenicu po rečenicu, dok je dijete za to vrijeme treba odglumiti. Hodat će kao mačak, plivati kao ribica te pokretima tijela i gestama lica učiniti sve kako bi uprizorilo priču. Jedino je pravilo da ne smije koristiti glas.

Neobični izum

Dječja je mašta u ovoj dobi čudesna. Ono što mnogim odraslima nikada ne bi palo na pamet, djeci pada svakodnevno. Razgovarajte s djetetom o izumima koje svakodnevno koristimo. O mikserima, usisavačima, perilicama suđa i drugim pomagačima koji su nam olakšali život pa ih pitajte imaju li oni kakav problem koji bi neki čudnovati izum mogao riješiti?

Predložite djetetu da osmisli izum koji onda može nacrtati ili izraditi od kartona, plastelina, papira ili drugog materijala.

Potaknite dijete da vam ispriča priču o tome kako je nastao taj izum, gdje se može kupiti, je li ga već netko koristio i je li nešto pošlo po zlu, za vrijeme korištenja izuma. Kako će mu pomoći riješiti problem koji je odabrao? Ne zaboravite podsjetiti dijete da osmisli ime za svoj izum.

Priča iz maminog i tatinog ormara

Nema ljepšeg mirisa i nema nježnijeg osjećaja od onog kad se zavučeš u mamin, tatin ili bakin ormar. Otvorite svoje ormare djeci i predložite im da odaberu odjeću, obuću i modne dodatke pomoću kojih će se prerušiti u nekog izmišljenog lika.

Predložite djetetu da vam se predstavi, ali da svojim glasom, držanjem i hodom oponaša lika u kojeg se pretvorio. Pitajte ga ga odakle dolazi, je li dobrica ili zločica, čime se bavi i pomozite mu da započne pričati priču u kojoj se pojavljuje njegov lik. Prije nego što uvede novog lika u priču, dijete treba odabrati novu odjeću i dodatke te se preobući u novog lika koji će nastaviti pričati priču i tako dok ne dođe do samoga kraja.

Malo nereda, pa i malo više nereda itekako vrijedi za ovu divno iskustvo djetetova uživljavanja u drugu osobu, suosjećanja s njom i stvaranja vlastite priče.

Vjetrovita priča

Ovu sam tehniku prvi put vidjela u izvedbi voditelja divnog talijanskog projekta Segni mossi, koji spaja pokret, likovnost i povezuje ih u priču. Na pod zalijepite veći papir, djetetu dajte po jednu bojicu u svaku ruku i recite mu da zamisli kako je on snažan vjetar koji puše, neka se kreće te imitirajući pokrete vjetra, slobodno šara po papiru.

Za djecu koja su doživjela potres, ovu igru možete prilagoditi tako da dijete na papiru pokretima imitira potres.

Zatim predložite djetetu da pronađe što više praznina gdje se spajaju njegove šare i u njima nacrta oči, usta, uši i stvori malena bića koja može i obojiti.

Tko su ta bića? Odakle dolaze? Stvaraju li se tek nakon velikih oluja, vjetrova, potresa? Imaju li čarobne moći i kako su preživjeli nepogodu u kojoj su se pronašli? Sve su ovo pitanja koja će dijete potaknuti na stvaranje zanimljive priče.

O meni:

Ja sam Jelena Pervan, književnica za djecu i voditeljica Kuće od priča u Zagrebu u kojoj održavam radionice pisanja i stvaranja priča za školarce, predškolce i djecu s teškoćama. Rad s djecom i za djecu moj je poziv, a upoznavanje djece s čarolijom priče i stvaranja priča moja je misija.

Kuća od priča zbog situacije s pandemijom trenutno spava zimski san i jedva čeka u svoje bajkovite odaje ponovno primiti djecu te razvijati njihove čudesne ideje i priče.

Kako pomoći djetetu da prebrodi strah od potresa? (supermame.hr)