nisam dobro, a dobro sam

Majčinstvo je prisutno u životima djevojčica mnogo prije nego što svjesno požele i počnu planirati majčinstvo. Od malih nogu navikle smo gledati na svijet i ulogu majke u crno bijelim tonovima: lijepi princ na bijelom konju, beba s roza mašnicom, zločesta vještica bez djece u crnom šeširu.

U stvarnosti, majčinstvo je jedno od najkompleksnijih životnih uloga. Majčinstvo je vrtlog ugodnih i neugodnih emocija, koje može biti vrhunac samoispunjenja i omča za vratom. Ako želimo biti sasvim iskrene, moramo priznati kako majčinstvo sadrži sve boje. Ono nije crno ili bijelo, ono je istovremeno i crno i bijelo.

Kada smo djevojčice, pripremamo se na majčinstvo i okruženi smo porukama kako nas jedino majčinstvo može usrećiti. Istovremeno, gledamo naše umorne majke koje u svakodnevici nisu sretne.
Suočavanjem s majčinstvom prilikom odrastanja odbacujemo stare modele i stvaramo nove, no ne želimo priznati da se radi o iluziji uloge savršene majke. U stvarnosti, barem dijelom ćemo iskusiti i ulogu koju smo gledali u djetinjstvu.

Kada se borimo s neplodnošću, sve podređujemo toj borbi i stavljamo život na čekanje ili si ne priznajemo intenzitet naše želje i umanjujemo ulogu majčinstva. Na kraju, često prođemo i kroz jednu i kroz drugu krajnost.

Kada zatrudnimo, kreće najljepše iščekivanje u našem životu i otvaraju se najveći strahovi koje ćemo ikada iskusiti. U prvim danima nakon poroda, unutar istih sekundi izmjenjuju se najjača iscrpljenost, čudna, do sada nepoznata tuga za gubitkom starog života, novi strahovi i sve snažnija zaljubljenost prema bebi.

U prvim mjesecima bivanja mamom, jedva čekamo da beba zaspi kako bi dobili sebe na par minuta. U tih par minuta osjećamo čežnju za bebom i gledamo je kako spava. Baby blues nas tjera na plakanje, dok ljubav prema bebi neprimjetno raste. Ljubav iskazujemo kroz smijeh i brigu, kroz opsjednutost bebinim razvojem i uživanjem u trenutku. Kasnije, jedva čekamo povratak na posao kojeg prati grižnja savjesti i strah od odvajanja.

Sretne smo što smo postale majke i nesretne u izazovima svakodnevice bivanja majkom. Zahvalne smo na djeci i čeznemo za drugačijim životom – slobodom, tijelom koje nije prošlo trudnoću i porod, odnosom s partnerom neopterećenim roditeljstvom.

Sigurno je da nas ambivalentni osjećaji prate i da ih ne možemo izbjeći, pitanje je uspijevamo li ih mi u potpunosti priznati. Ponekad naglašavamo bijelo, no potiskivanjem crno postaje sve jače. Ako se pak prepustimo crnom, ne dajemo si prostora da iskusimo lijepe stvari. Nisam dobro, a dobro sam – to nije paradoks, to je realnost koju sve doživimo na svoj način. To je majčinstvo.

Ambivalentne uloge su neminovne u našim životima. Očajno trebamo pomoć i podršku i sramimo se priznati da ne možemo sve same. Igramo ulogu savršene mame, partnerice, zaposlenice, pritom očajnički odvajamo jednu ulogu od druge. Želimo biti uspješne u poslovnoj ulozi i mislimo da moramo potisnuti privatnu ulogu. Ili sam uspješna u poslu ili sam uspješna u roditeljstvu, a u realnosti izgorim. Ali, ne mora tako biti. Kada maknemo ili, dodamo i, na putu smo prihvaćanja kompleksnosti uloga i emocija i tada možemo pokušati drugačije.

Za to je potrebno preispitati što znači savršena mama, zaposlenica, partnerica. Razumjeti kako sve naše uloge zajedno pomažu i osnažuju jedna drugu. Raskrinkati kriva uvjerenja koja nas dovode do pozicije ili- ili. Zapitati se moram li biti uvijek i samo dobro, kako bih bila dobro?

Ova pitanja u Klubku su nam uvijek bila važna, a sada ih donosimo na jednom mjestu, kroz predavanja i radionice na trećoj Klubkovoj konferenciji. Pozivamo Vas da nam se pridružite na našem glasnom i tihom, uzbudljivom i kontemplativnom putu.

Konferencija se održava od 20.-25.3. 2023., a donosi pregršt tema koja odgovaraju na naša pitanja. Preporučujemo predavanje Jasmine Hadele Ja i moje uloge – kako ostvariti svoj potencijal i postići ravnotežu u životu koje vas vodi kroz osvještavanje postavljanja prioriteta i usklađivanje svih svojih uloga. Uvodno i završno predavanje, koje vam donose voditeljice Klubka, preispituju savršenstvo i suočavanje s negativnim, a sva predavanja se na svoj način dotiču dobrobiti roditelja, djece, mladih i stručnjaka.

Kotizacija za predavanja i radionice je 19 eura, a snimke su dostupne 7 dana.

Prijavnicu za Jasminino i druga predavanja možeš naći na linku.

kakvo roditeljstvo se danas nosi? svemoguće i nemoguće. – SUPERMAME

Autor teksta: Ivana Habuš Kraljević

Naslovna fotografija: unsplash.com