SUPERMAMA NASTASJA I CHIARIN TANJURIĆ

Nastasja Chiara Petrić, profesionalna je kuharica sa uspješnom karijerom no prije svega ona je supermama. Supermama koja je iz ljubavi prvenstveno prema svojim kćerkama, a onda prema hrani, pokrenula vrlo praćenu Facebook stranicu Chiarin tanjurić na kojoj svakodnevno dijeli recepte i savjete za zdravu prehranu beba i djece. Osim toga Nastasja povremeno održava i radionice zdrave prehrane za trudnice i malu djecu. Da li je uspjela ljubav za hranu prenijeti i na svoju malu Gaiu otkrijte u intervjuu.

1.Nastasja reci nam ukratko par riječi o sebi i kako se rodila ta ljubav prema kuhanju i hrani?U zadnje sam vrijeme to pitanje dobila već nekoliko puta i zaprepastilo me kako sam morala zastati i razmisliti što bih rekla o sebi. Smiješno je, jer je pitanje vrlo jednostavno i klasično, ali razlog za to je što mi se u zadnjih 5-6 godina toliko toga dogodilo i toliko sam toga brzo i turbulentno prošla, da moram zastati i razmisliti što trebam istaknuti o sebi kao bitno da me ljudi bolje upoznaju. Ono što bih svakako podijelila s vama su činjenice na koje sam ponosna i koje me definiraju: majka sam dvjema curicama, jednoj na nebu i jednoj na zemlji, žena sam divnom ocu i muškarcu koji dijeli iste strasti kao i ja, profesionalna sam kuharica koja se u zadnje vrijeme posvetila osmišljavanju i pisanju zdravih recepata za djecu, mame i trudnice, te održavanju kuharskih radionica. 
2. Kako si došla na ideju za Chiarin tanjurić?Chiarin tanjurić je moj maleni projekt/blog gdje redovito objavljujem što kuham za svoju kćer i obitelj, praktične savjete za jednostavne, brze i hranjive obroke, te na taj način želim roditeljima približiti cijelu ideju bolje i prihvatljivije prehrane u današnje vrijeme kada većina nas nema vremena ili je preumorno da bi ostali dosljedni, u krajnjem slučaju zadovoljni. Cilj mi je poistovjetiti se s majkama koje prolaze istu ili sličnu svakodnevnicu s malom djecom, jer prehrana igra veliku ulogu u našim životima, pa ako mogu pomoći svojim profesionalnim iskustvom, nitko sretniji od mene. 
3. Reklo bi se da Gaia voli fino papati, da li smo u pravu? Koje joj je omiljeno mamino jelo?Gaia je gurman na mamu i tatu i voli sve jesti, te vrlo rado isprobava nove okuse. No ono što obilježava svakog pravog gurmana je degustacija svega po malo, i upravo je ona takva. Jede malo i redovito, ali jede sve i točno zna kada joj je dosta. Tu se posebno ja ugledam na nju, jer me uči kako prepoznati sitost i potpuno uživati u hrani. Ne mogu reći da ima omiljeno jelo, već neke omiljene namirnice kao što su meso, kefir, grašak, brokula, čvarci, jaja, mango i bobičasto voće koje nikad neće odbiti. Po svemu sudeći, voli sve što volimo i mi.

4. Što bi savjetovala mamama koje započinju sa dohranom? Svakako bi prvi savjet bio da daju sve od sebe kako bi svojoj djeci pripremale domaće obroke. A ako se povremeno dogodi da to nije moguće, neka radi toga ne osjećaju grižnju savjesti. Naša djeca su odraz nas i naših navika, tako da ih odgajamo vlastitim primjerom. Ono što uvijek volim naglasiti da je pojam zdrave prehrane u umjerenosti, te odabiru što kvalitetnijih namirnica. Isto tako i u iskrenosti. Ako jedem čips, ne smijem očekivati da me dijete neće tražiti zalogaj i bilo bi licemjerno od mene da mu to zabranim. Upravo radi toga velike promjene nastupaju i u odrasloj prehrani jednog dana kada počnemo hraniti svoju djecu. I čine ju boljom. Opustite se, pronađite veselje u kuhanju i hranjenju djeteta i obitelji, a kada vidite kako to isto dijete uživa u tim obrocima koji su spravljeni od kvalitetnih svježih namirnica, po meni nema veće nagrade od toga. Aha, da, i naoružajte se strpljenjem! Djeci koja počinju jesti krutu hranu to je potpuno novi i neistraženi svijet. Dopustite im da budu mali istraživači, na taj način bolje uče i grade svoje buduće prehrambene navike.
5. Koje su prednosti metode „Beba – vođa dohrane“ ?Svaka metoda hranjenja ima svoje prednosti i mane. Kada sam prvi puta čitala o metodi Beba vođa dohrane, znala sam da je ona idealna za nas i naš životni stil. Činilo mi se potpuno logično prepustiti to putovanje djetetu, te mu omogućiti da iskusi izvornu teksturu, mirise i okuse hrane koja nije u startu pretvorena u kašicu. Imam puno prijateljica koje hrane djecu s kašicama i ne vidim ništa loše u tome. Svi idemo ka istom cilju, da nam djeca nauče jesti, da isprobavaju okuse i da steknu dobre prehrambene navike. Kod ove metode je prednost što preskakanjem kašica dijete brže učimo žvakanju, potičemo još jedan način motoričkog razvoja, upoznaje se s hranom u njenom izvornom obliku, te aktivno sudjeluje u zajedničkim obrocima bez da ga se hrani žlicom što automatski ubrzava prilagodbu hranjenja, jer kopira ono što rade odrasli za stolom. Zvučalo mi je prirodno i idealno, a tako je bilo i u praksi, samo uz malo veću dozu strpljenja, jer u ovoj metodi ipak ima malo više nereda budući da se dijete hrani samostalno.
6. Poznato je da djeca nisu veliki ljubitelji povrća, osobito ako je ono u zelenoj boji. Koji je za tebe najbolji način da ga ipak pojedu?​ Pa imam više savjeta kako bi povrće mogli približiti izbirljivom djetetu, no kod nas je upravo ta zelena boja bila ključna stvar u prihvaćanju takvog povrća. Moja Gaia će radije pojesti brokulu ili mahunu, nego krumpir koji je bijele boje. Tu je još jedna prednost metode Beba vođa dohrane, izvorne boje i tekstura zaintrigira dijete i ne stvara početnu odbojnost kada imaju nedefiniranu jednoličnu smjesu ispred sebe. Vjerujem da to igra bitnu ulogu u prihvaćanju toliko neželjenog povrća. Nismo se još susreli s odbijanjem namirnica, no to ne znači da možda nećemo kasnije ili s drugim djetetom.
7. Kažu da zdrava prehrana zahtjeva i dosta vremena, od pripreme namirnica do kuhanja. Kako se ti u tome snalaziš? Što imam više iskustva u pripremanju hrane za djecu i zdravih obroka za odrasle, to mi je sve jasnije kako su hranjivija jela najjednostavnija za pripremu. Upravo se hranjivost namirnica dobiva manjom termičkom obradom, što automatski skraćuje vrijeme pripreme. Ono što je bitno imati jasnu viziju obroka za taj dan ili čak za cijeli tjedan unaprijed i na temelju toga pripremati namirnice. Budući da sam profesionalni kuhar znam da je priprema 70% kuhanja. Ostalo je samo dovršavanje obroka da dođe toplo za stol. Kada si to posložite, te kada se informirate kako unaprijed pripremiti namirnice za daljnju obradu, moguće je na vrlo jednostavan način kuhati bolje za obitelj.
8. Slatkiši i djeca. Koje je tvoje mišljenje?Mislim da puno roditelja ne shvaća kad im pokušam objasniti što znači biti umjeren u svemu. Ono što ne branim sebi, isto tako ne branim ni svojem djetetu. Ako svjesno jedem čokoladicu ispred nje, ne smijem očekivati da me neće tražiti i potpuno bi krivo od mene bilo da joj ne dam. Zato radije odaberem pripremati i jesti zdravije slastice koje ne sadrže šećer ili se sastoje od vrlo malo nekog drugog zaslađivača. No kada pripremam kolače, jedemo ih skupa i uvijek mi je draže da jede domaće kolače nego kupovne. Osim toga, po meni je slatkiš i čokolino i voćni jogurt koje roditelji redovito daju djecu misleći da je to bolji izbor. Ja osobno bih svojoj kćeri prije dala kolač od jabuka koji sam sama napravila, nego što bih joj umutila čokolino. Da se razumijemo, probala ga je i nije baš oduševljena. Ali zato tamnu čokoladu moramo držati pod ključem 🙂 
9. Koliko je bitna zdrava prehrana u trudnoći? Ono što me potaknulo na ovakvu prehranu je trudnoća. Potpuno je prirodno brinuti se o djetetu već od prvih dana života, a pod time mislim dok je još u trbuhu, pa i za vrijeme dojenja, što automatski uključuje i bolju prehranu. Imala sam mogućnost testirati samu sebe koja hrana mi najviše paše dok sam trudna i došla sam do zaključka da se na moje tijelo, a pogotovo na um, najbolje odrazila ona hrana koja je zadovoljavala moju dušu. Svakako sam se trudila jesti bolje, što je podrazumijevalo raznolikost svježeg voća i povrća, žitarice, meso, riba i dobre masnoće, no kada bih poželjela nešto van tih okvira nisam si previše branila što je automatski rezultiralo manjom željom za “grešnom hranom”. Tako jedem dan danas, jer mi je ostala navika te se tijelo naviknulo na bolju prehranu.
 

Nastasja je s nama podijelila jedan brzi i zdravi recept u kojem će uživati i mame i djeca.

DEBELE PALAČINKE OD HELJDE

 (u omjeru za 1 osobu)​

1 banana (zrela)​
1 jaje​
3g praška za pecivo​
45g heljdinog brašna​
Malo cimeta​

Vilicom ili u blenderu glatko izmiksajte bananu. Dodajte malo cimeta i prašak za pecivo, te žumanjak i sve dobro izmiješajte. Od bjelanjka istucite čvrsti snijeg, najbolje ručno pjenjačom. U smjesu od banane umiješajte heljdino brašno tako da bude glatko i bez grudica, te zatim špatulicom lagano i kružnim pokretima dodajte snijeg, pokušajući da smjesa na kraju bude što pjenastija. U teflonskoj tavi otopite ili kockicu maslaca s nekoliko kapi ulja ili malo kokosovog ulja, smanjite vatru na najniže, ulijte smjesu za palačinke, te poklopite i pecite s obje strane nekoliko minuta, odnosno dok ne posmeđi. Servirajte ju u komadu ili razlomite na manje komadiće, te posipajte sezonskim voćem.