Za ovu finu i brzu poslasticu potrebno vam je:
225 g glatkog brašna
100 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
2 žlice šećera
1 veliko jaje
prstohvat soli
(ova mjera dostatna je za kalup od 23cm)
Za kremu:
250 g mascarponea
200 g bijele čokolade ( razlomljene u komadiće)
150 ml vrhnja za šlag
svježe maline, jagode, višnje
Prosijte brašno u zdjelu i dodajte prstohvat soli. Zatim dodajte maslac. Umiješajte šećer i jaje. Rukama umjesite smjesu – nemojte previše mjesiti jer će tijesto postati tvrdo. Formirajte tijesto u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite u frižideru 30 minuta.
Kada se tijesto ohladi istresite ga na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte ga na debljinu od 3 mm, zatim ga prebacite na kalup za pečenje. Tijesto lagano izbockajte vilicom.
Stavite tijesto u kalupu jos malo u frizider dok vam se ne ugrije pecnica.
Zagrijte pećnicu na temperaturu od 190 ° C .
Pokrijte tijesto i stranice papirom za pečenje te stavite na papir za pečenje suhi grah. Pecite 12-15 minuta. Uklonite grah i papiri te nastavite peči još 5-10 minuta . Mascarpone i čokoladu istresite zdjelu te je stavite iznad druge zdjele u koju ste stavili vodu. Pustite da se mascarpone i čokolada otope na pari. Pritom pazite da zdjela sa mascarponeom i čokoladom ne dodiruje vodu.
Nemojte miješati sve dok se ne otopi. Kada se sve otopi pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Lagano miksajte kremu dok se sve ne sjedini. Istucite vrhnje za šlag te dodajte lagano žlicu po žlicu u kremu od mascarponea i čokolade. Istresite kremu na tijesto te ostavite u frižideru preko noći da se stisne.
Ukrasite s malinama,jagodama ili vocem po želji.
Dobar tek☺
INES
Zovem se Ines i imam 38 godina. Volim knjige, volim kavu, volim svoju obitelj i sve što vole mladi. Imam supruga i četvero klinaca. Najstariji je u pubertetu (15) bozepomozi. Zatim ga slijedi brat koji će uskoro i sam u tu fazu (12) opet božepomozi, onda ide najveća šefica na planeti (5), te naša posebna (3) smjehuljica. Posebna je jer ima poseban kromosomčić inače poznat kao Down sindrom. Njezinim dolaskom na ovaj svijet svima nam se život preokrenuo naglavačke. Zahvalna sam što je odabrala baš nas za svoje roditelje i što imamo priliku naučiti puno od nje isto kao i ona od nas. Živimo kao i svaka druga obitelj, imamo uspone i padove, no sve je to sastavni dio života. Ja sam sebi našla terapiju u fotkanju hrane, kave i ostalih sitnica koje me vesele, a ovdje ću s vama dijeliti recepte zakamuflirane u najšarenije boje koje klinci obožavaju. Ines možete pratiti na njezinom profilu @piabusman