KRAKLE KERAMIKA ZA POSEBAN UGOĐAJ

Zdenka i Martina, prijateljice i kolegice, restauratirice, Zadranka i Zagrepčanka koje su pronašle zajedničku ljubav i odlučile je podijeliti s drugima pod nazivom Krakle.

“Zajedno smo radile kao restauratorice keramike i od tuda je sve krenulo. Ideja o izradi keramike nastala je spontano, prije 4 godine. Jedan dan smo pričale kako bi i same mogle pokušati izrađivati predmete od gline, otišle smo kod nekoliko umjetnika i lončara na obuku i od taada naša mala manufaktura ne staje.”

Ime brenda Krakle dolazi od franc. craquelé (eng. crackle), a označava mrežu sitnih pukotina koje nastaju na površini raznih materijala pa tako i keramike. “Nama je ime zvučalo zanimljivo, ali tehniku, osim u rijetkim slučajevima ne upotrebljavamo budući da su nam proizvodi uporabni.”

 

Zdenka i Martina u svom studiju u Zadru izrađuju limitirane serije unikatnih zdjelica, šalica, tanjura, različitih kuhinjskih predmeta. Svaki je predmet pojedinačno ručno oblikovan i preporznatljiv po nježnim i ženstvaenim, pastelnim tonovima i veselim motivima.

Zamolili smo cure da nam objasne kakav je proces izrade ovih malih umjetničkih djela. “Proces izrade predmeta je dugotrajan, kreće s pblikovanjem u sirovoj glini, nakon kojeg slijedi djelomično sušenje  i oslikavanje.  Predmeti se zatim u potpunosti suše i prvi puta slažu u peć gdje se pale na 1000°C. Poslije hlađenja, keramika se glazira, te ponovo peče na sličnoj temperaturi. Ukoliko na predmetima imamo zlatne detalje, ponovno oslikavamo te treći put palimo u peći na 700°C.”

Krakle proizvode najviše kupuju moderne žene koje vole detalje, vedrinu i razigranost u svome domu. Zdenka i Martina kažu kako ne izostaju niti odlične reakcije turista na njihove proizvode, te ih često kupuju i nose kao unikatan i kreativan poklon dragoj osobi ili samome sebi.

“Naša kreamika može se pronaći u dućanima Le Prase u Zagrebu i Zadru, Muffin Fashion Store u Puli, Kola Fjaka u Šibeniku, Svit u Split u Splitu, te u concept trgovini Life According to Kawa u Dubrovniku.”

U budućnosti planiraju suradnju s galerijama i concept dućanima izvan hrvatskih granica.