NAJBOLJA VERZIJA TEBE

Nedavno se u jednom društvu, povelo pitanje kakav je tko karakter. Živ, glasan, povučen, zatvoren, otvoren, egocentrik. Zanimljiv je detalj čije priče što sam ja, sebe samu, u hipu smjestila u kategoriju „povučenijih“ na što sam kao odgovor dobila salve smijeha. Kada sam shvatila što sam rekla, i sama nisam mogla vjerovati u kojem se to trenutku dogodila moja osobna preobrazba s obzirom da sam uistinu, većinu života provela kao takva. Znate, onaj tip – gdje ga ostaviš, tu ga i pronađeš. Stava vječito zadržanog samo za sebe ili ostavljenog u prvoj ladici pisaćeg stola djevojačke sobe. Nikad glasna, neprimjetna, šutljiva. Zašto bi pobogu ikada izrazila svoje mišljenje ili argumentirala svoj stav o nekoj popularnoj temi? Što ako se netko ne složi sa mnom? Što ako dođe do kakve rasprave ili možda svađe, što ću onda? Ne mogu „dobiti“ raspravu. Nisam toliko pametna/elokventna/ zanimljiva. Da, bolje je šutiti i glupavo se smješkati. Ili manje glupavo. Onako, kada klimaš glavom gore dolje uz blagi  „mudri“ osmijeh. Definitivno najbolja opcija.

I danas kada pišem o tome, ne mogu vjerovati da sam većinu svog života bila uistinu takva. Teško vjeruju i oni koji su me upoznali unatrag koju godinu.

Što se to dogodi da iz jedne tihe, nesigurne i povučene, odjednom postanete „agresivnom i direktnom“ ?

Nisam psiholog pa ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću ili ponajmajnje sama sebi postavljati dijagnoze (što ne isključuje mogućnost da mi je netko drugi postavi ;)), ali ja bih navedeno pripisala godinama i svojoj djeci. Dio s godinama je valjda svima jasan. Naravno da je osamdeset posto žena nesigurno s dvadeset i dvije. Ili je to samo bila boljka mojeg doba? Zapisujem kao temu za neki budući tekst. Ali majčinstvo? Djeca? Što oni imaju s tim?

Naime, nakon što (doslovno) devet i kusur mjeseci svakodnevno sisaju život iz vas, neminovno je da će biti jako puno dana, mjeseci i godina kada ćete zapitati što ste i tko ste više VI. Ono kad nepomično sjedite na kauču u pola dvanaest navečer gledajući u neku imaginarnu točku na zidu bez imalo snage da se dovučete do kupaonice ili kreveta je više manje nusprodukt tog trenutka kada ste svoj mladi život položili u ruke tog malca. Ili više njih. No, unatoč takvim danima, mjesecima i godinama, u konačnici, dobivate jako puno toga zauzvrat. To vam je nešto kao početak vježbanja. Znoj, suze, odricanje, pitanja – što je meni ovo trebalo, ali kada nakon šest mjeseci napipate prvi mišić, jasno vam je da nije bilo uzalud.

Tako to nekako bude i s majčinstvom. Vi ste ona koja puno daje, ali dobivate toliko toga zauzvrat. Pritom ću ljubav, privrženost i zahvalnost ostaviti po strani. Dobivate novu priliku. Novi početak s jednom sasvim novom verzijom sebe. Postoji to nešto čarobno što se dogodi ženama kada postanu majke. U jednome trenu, uspiju se srušiti svi ti zidovi koje ste godinama pobožno gradile, kamen po kamen. Shvatite da ste i bez tog zida sposobna pružiti primarno-svome djetetu, a posljedično i cijelome svijetu, najbolju moguću verziju sebe. Onu koja nikada više neće biti ušutkana od svojih vlastitih strahova. Ona koja zna koliko vrijedi i potvrdu za isto ne mora i ne želi tražiti u strancima. Potvrda onog što ona jest je ispred nje svakoga dana.

Možda daleko od one koja tek treba postati, ali sasvim blizu one o kakvoj je nekada mogla samo sanjati. Da, život čini čuda od ljudske prirode. Situacije, ljudi, iskustva. I na kraju oni. Ti maleni ljudi koji će iz vas izvući ono najbolje.

Sjetite se toga kada idući put budete sjedile na kauču, masne kose, zagledane u nepostojeću točku negdje u daljini.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes