MAJČINSTVO (NI)JE NAJBOLJA STVAR KOJA MI SE DOGODILA

Glavni razlog zašto sam pokrenula blog i počela pisati o majčinstvu jest zato što se o toj temi piše ili previše idealistično (majka je puna ljubavi, uvijek sve smireno objašnjava djetetu, nije umorna i dom joj izgleda savršeno) ili previše negativno (majčinstvo je iscrpljujuće, a volimo djecu jer su naša, ali inače samo smetaju našim zamislima i onome što bi zapravo htjele raditi).

Često kod mama blogerica naiđem na rečenicu Majčinstvo je najbolja stvar koja mi se u životu dogodila, ali… To ali može biti na mjestu. No prije mi zvuči kao da se s prvim dijelom branimo zbog onoga što slijedi nakon ali.

Pa budimo iskreni. Majčinstvo nije najljepša stvar koja nam se u životu može dogoditi. Jer, tko bi još htio biti iscrpljen? Tko bi još htio imati manjak vremena?! Ne za neki hobi ili druženje, nego za osnovne životne potrebe, za tuširanje i pranje zubi, za jelo?! Tko bi htio da mu se mlado i više-manje utegnuto tijelo rastegne i pretvori u “ljigiće”, kako kaže moja mala nećakinja?! Tko bi svjesno htio biti na raspolaganju 24/7, čak i kad je bolestan?! Pa ja baš i ne bih.

Ali to se sve ipak dogodilo. I bez obzira na to želim još djece. A ako i ne želim, svejedno sam sretna što sam mama. Vjerujem, kao i sve druge mame. Ne samo zbog dječjeg osmijeha, zbog njihovih slatkih obraza, iskrenih zagrljaja i svih ostalih osjećaja koje u nama bude naša djeca.

Ono zbog čega volimo biti majke upravo je ono što majčinstvo čini teškim. Možda toga nismo ni svjesne, ali sebedarje i žrtva koju podnosimo radi naše djece jest ono što nas ispunjava do te mjere da možemo reći da je majčinstvo najbolja stvar koja nam se dogodila. I baš nas to mijenja u bolje osobe. Često na početku teško prihvaćamo te promjene. Možda se čak i borimo same sa sobom. Možda se osjećamo kao da gubimo dio sebe i čeznemo za svojom osobnošću prije djece.

Ako se tako osjećaš, nadam se da ćeš ubrzo shvatiti koliko si postala bolja osoba otkada si majka. Da ćeš se pomiriti s teškoćama koje majčinstvo donosi. Čak naprotiv, da ćeš ih dočekati s osmijehom! To je prava čar majčinstva. To je sloboda za ljubav. To si bolja ti!

P.S. Ovo uopće nije tekst o lijepim i manje lijepim stranama majčinstva s početka 😉


MAGDALENA

Mama kojoj je uzor Supermama Marija. Pleše sa svojim raspjevanim dečkima – bubačem s puno kose i njegovim tatom, te voli šale na račun svog prezimena. Po struci profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Nesavršena perfekcionistica, racionalna emotivka, pomalo uštogljena, ali veselog duha. Uživam u čitanju knjiga, flatlay fotografijama, proučavanju katoličanstva, ispijanju kave kroz cijeli dan, organizaciji i odlascima po restoranima s mužem. Razmišljam u hashtagovima i sanjam o velikoj obitelji. Na blogu pišem o braku i majčinstvu iz vjerske perspektive, a ponekad i o sasvim običnim životnim situacijama.

Blog: Mama pleše
Instagram: @mamaplese