1. RASTI Summit – ključ za otvaranje maksimalnih djetetovih potencijala

22. rujna 2018. godine po prvi put u Republici Hrvatskoj održat će se 1. RASTI Summit – ključ za otvaranje maksimalnih djetetovih potencijala. U Hrvatskoj je ovo jedina manifestacija koja na jednom mjestu spaja stručnjake iz odgojno-obrazovnog i zdravstvenog područja.

‚‚Na ideju o pokretanju došli smo prije nekoliko godina uvidjevši potrebu za postojanjem multidisciplinarnog pristupa u radu s djecom svih dobi. Spajanjem stručnjaka različitih profila napravili smo aktivnu mrežu podrške za roditelje koja je u zadnjih godinu dana narasla do te mjere da je 1. RASTI Summit bio logičan idući korak. Kroz našu RASTI Edukaciju o ranoj stimulaciji dječjeg razvoja od 0 – 7 godina, kao i BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© koje provodimo u Zagrebu i Karlovcu prošlo je nekoliko tisuća roditelja, odgojitelja, učitelja i nastavnika. Upravo su nam naši polaznici dali krila da edukacija preraste u jedan ovakav događaj”, rekla je organizatorica Summita, Ivana Štedul, dipl. physioth.

RASTI Summit namijenjen je svima koji imaju djecu, svima koji rade s djecom, kao i samoj djeci od rođenja do desete godine života. Za sve roditelje, odgojitelje, logopede i učitelje program je besplatan, a podijeljen je u 3 glavna područja.

Recite nam ukratko o programu koji će se održavati u AQUATICI – slatkovodnom akvariju Karlovac.

U Kongresnoj dvorani održavat će se predavanja za stručnjake i prijavljene roditelje. Predavači su stručnjaci iz odgojno-obrazovnog i zdravstvenog područja. Osobito smo ponosni što su nam se samoinicijativno priključile dvije docentice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na predavanjima ćete, između ostalog, moći čuti doktoricu medicine, radne terapeute, fizioterapeute, magistre kineziologije, odgojitelje, logopeda… Teme su dosita raznolike i obuhvaćaju razvoj djece od samog rođenja pa sve do eventualnih problema koji se pojavljuju kad dijete krene u školu.

U vanjskom dijelu odvijat će se zaista bogat program za djecu. Naši partneri Knjiguljica i Kinoklub Karlovac pripremili su cjelodnevne radionice za djecu, a završit ćemo s predstavljanjem slikovnice za bebe i jednom pripovijednom predstavom. Svakako moram spomenuti suradnju i sa Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije. Njihov djelatnik Mario Popovački u prijepodnevnim satima održat će zaista važne radionice za roditelje „Osnovno održavanje života djeteta“ i „Gušenje stranim tijelom“, gdje će kroz aktivnu demonstraciju pokazati roditeljima što činiti ukoliko im se u takvoj situaciji nađu s vlastitim djetetom. Također, u popodnevnim satima Andrea Matković, radna terapeutkinja govorit će o dispraksiji koja pogađa sve više djece školske dobi, a pripremili smo i kratak test za dispraksiju koji će svi moći probati.

Na 1. RASTI Summitu biti će govora i o važnosti rane stimulacije od rođenja. Kroz SenzoGYM-ove BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© u zadnjih 5 godina u Karlovcu prošlo je preko 5000 djece. Kako ste došli na ideju o radionicama poticanja ranog razvoja? Iz kojeg razloga ste prošle godine odlučili otvoriti podružnicu u Zagrebu?

BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© nastale su kao produkt rada s djecom s kojom kao fizioterapeut i radni terapeut radim te mojom vlastitom djecom (koji su dvoje od troje bili neurorizični). Kako su napredovali puno brže od svojih vršnjaka urednog razvoja, jedan liječnik me je prije 5 godina zamolio da održim predavanje za roditelje o razvojnim aktivnostima koje sam s njima provodila. Predavanje je izazvalo velik interes, odmah su formirane i grupe roditelja koji su sa svojim bebama željeli pohađati senzo-motoričke aktivnosti. Nakon nekoliko godina rada preko Udruge, odlučila sam napustiti svoje tadašnje radno mjesto, otvoriti tvrtku s podružnicom u Zagrebu i posvetiti se samo edukaciji roditelja i rehabilitaciji djece i odraslih osoba. Zagreb je bio logičan izbor budući su roditelji iz Zagreba redovito dolazili na naše radionice u Karlovac.

Planirate li RASTI Summit održavati i idućih godina?

Svakako, da! Iz Grada i Županije dobili smo samo pozitivan feedback i nadam se da ćemo naći zajednički jezik oko financijskih sredstava za iduću godinu kako bi RASTI Summit ostao u Karlovcu.

 

Službena ambasadorica 1. RASTI Summita jedna je od #supermama, Petra Cicvarić. Po profesiji akademska glumica, završila je magisterij glume i lutkarstva u Osijeku i trenutno je zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, majka je djevojčice Korane. Uvijek je voljela pisati, ali trudnoća i majčinstvo su u njoj probudili poriv da piše za djecu i mlade.

Zašto si pristala na suradnju sa SenzoGYM-om i što RASTI Summit znači za tebe?

Uvijek ću podržati akcije koje se tiču razvoja i obrazovanja djece, ali i roditelja. Mislim da je dobro da se roditelji međusobno povežu i podržavaju. Osim toga, kada sam vidjela plan RASTI Summita, odmah sam se zainteresirala jer je odlično složen i osobno me zanima puno tema koje će se obrađivati.

Koje su tvoje najdraže obiteljske aktivnosti, a što najviše od aktivnosti voliš kad si sama?

Najviše volim kad obiteljski idemo u prirodu i upoznajemo našu curicu s rijekama, šumama, životinjama. Ili kad izmišljamo sami igre kako bi potaknuli njezinu maštu. A kad sam sama najviše volim čitati i pisati, često ukradem i vrijeme da vježbam jogu.

Pisala si da više voliš intuiciju od mnogobrojnih savjeta za odgoj i roditeljstvo. Treba li ipak postići nekakav balans? Kad je ipak potrebno pitati za pomoć kome se obratiš?

Uvijek se prvo obratim svojoj mami. Njoj vjerujem jer vidim kako je dobar posao napravila s mojom sestrom (na meni se još učila, hahaha!) Šalu na stranu, kad god me nešto muči, prvo s njom razgovaram, ali često se čujem i sa svojim prijateljicama koje su majke i koje su prošle iste faze.

I ti i Peđa ste glumci. Pomisliš li ikad da ne posvećujete dovoljno vremena sebi i obitelji od silnih obaveza ili već postižete dobar balans bez problema?

Postižemo dobar balans po mom mišljenju. Naš posao nema fiksno radno vrijeme, postoje dani kad nemamo nikakvih obaveza i to vrijeme volimo iskoristiti za obiteljski izlet u prirodu ili kratko putovanje u drugi grad. Ima dana i kada pojačano radimo, ali uvijek pronađemo vrijeme za sebe.

Kakvi su vam glumački planovi za budućnost? Postoji li poneki novi projekt na vidiku?

U kazalištu nas čeka nekoliko projekata za novu sezonu, za početak jedna dramska predstava, a nakon toga i jedna lutkarska za mališane.

***

Više informacija o programu moguće je pronaći na www.senzogym.hr/rastisummit te na ‚‚SenzoGYM” Facebook stranici. Za predavanja u Kongresnoj dvorani prijave su zatvorene, ali za radionički program za djecu i program edukacije koji se odvija u vanjskom dijelu prostora, kao i za program Coffee with experts prijave nisu potrebne.

Vidimo se 22. rujna 2018. u AQUATICI!