POSLOVNI PUT/ODMOR

Sestra mi je ispričala super anegdotu s kojom sam se nedavno povezala. Bila je pet dana na farmaceutskom skupu na Lošinju. Dijelila je sobu s djevojkom koju je tada prvi put upoznala. Prvo jutro, sestrin alarm zvoni u 8 ujutro kako bi stigla na doručak i predavanje u 9. Sestra se ustaje 15 minuta poslije, sprema se, a njena cimerica ne trza. Ne pojavljuje se na doručku, a bome ni na predavanju. Idući dan, opet isti scenarij. Treći dan, alarm ponovno zvoni u isto vrijeme, moja sestra odmah iskače iz kreveta (jer ne želi ostati bez prefinih palačinki kao dan prije) ali sada ju već brine ponašanje njene cimerice. Polako prilazi susjednom krevetu, provjerava da li djevojka uopće diše. “Hej. Hej, Marija.” Ništa. “Marija, osam sati je.” Opet ništa. “Marija”, govori moja sestra malo glasnije i nježno ju primi za rame, “jesi dobro?” Marija spusti pokrivač. “Jesam, zašto?” “Već tri dana se ne dižeš iz kreveta pa se malo brinem.” “Ma sve je okej, hvala ti. Gledaj, ja sam mama troje male djece. Došla sam se ovdje naspavati.” Ponovno se pokrila preko glave, a moja sestra se nasmiješila s razumijevanjem i brzo potrčala po palačinke.

Kad mama ode na poslovni put, to stvarno dođe kao odmor. Ovog mjeseca bila sam čak na dva takva putovanja/odmora. Prvi dan sam se brinula hoće li sve biti dobro, što ako se razboli, što ako ne bude htjela jesti, što ako joj budem jako falila, i jesam li grozna majka što me neće biti tako dugo. Drugi dan sam shvatila da mi takvo razmišljanje može samo otežati boravak u stranoj zemlji. Možda je ovo i za nju “putovanje”. Proces u kojem treba naučiti biti bez mame, upoznati osjećaj nedostajanja, ali i činjenicu da će se mama vratiti. Idem se probati odmoriti, rekla sam samoj sebi. Nespavanje je toliko ukorijenjeno u moj organizam da nisam uspjela imati neisprekidani san duži od 6 sati, ali sam si zato dozvolila izležavanje u krevetu. Popila sam kavu na terasi kafića u centru grada i to neopterećeno, polako, promatrajući ljude oko sebe. Čak sam i u šoping otišla (i vratila se s dvije vrećice dječje robice!) Navečer sam pogledala film bez prekidanja i uz sve to sam i radila. Wow, koliko vremena imam, pomislila sam.  Ali, kad bih legla navečer u krevet, uspavljivala sam se slikama i snimkama svoje curice misleći što sam danas propustila, je li rekla koju novu riječ, na što se smijala svojim prodornim smijehom i što je novo otkrila. Predzadnji dan sam se rasplakala kad sam na jednom mjestu vidjela desetak dvogodišnjaka kako trče okolo-naokolo i vraćaju se veselo u zagrljaj svojim roditeljima.

Evo me sada na putu kući. U ovih nekoliko dana pokušala sam biti ona stara Petra koja obožava lutati stranim gradovima i upoznavati nove kulture. Nisam to bila u potpunosti jer je dio mene ostao kući, uz moju obitelj. Sada jedva čekam da joj čujem glas. Da vidim njene plave oči, da me male ruke stisnu oko vrata. Pa da se malo uvrijedi jer me nije bilo, a ja na to izvadim vrećicu sa suvenirom za nju. I znam da ću se za tjedan dana s nostalgijom sjećati one mirne kave u stranom gradu, ali nema veze. Želim da me moje malo čudo(vište) želi po cijeli dan samo za sebe, da me izludi svojim tvrdoglavim ispadima i želim, jaaako želim da mi njen smijeh odzvanja u ušima. Pa makar i u 7 ujutro. Hvala poslovnim putovanjima, ali najbolji dio odlaska je upravo – povratak kući.


PETRA @petra.cicvaric

Po profesiji akademska glumica, završila je magisterij glume i lutkarstva u Osijeku i trenutno je zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, majka je četveromjesečne Korane. Uvijek je voljela pisati, ali trudnoća i majčinstvo su u njoj probudili poriv da piše za djecu i mlade. Piše u pauzama od dojenja, kad ju Korana razbudi (a ona zaspi), a ideje joj većinom padaju kad ju uspavljuje. Prvi njezin tekst za dječju predstavu “Veliko pužovanje” ponovno je na repertoaru u kazalištu u Karlovcu, a drugi tekst “Tko nema u vugla, googla”, nastao u prvim mjesecima Koranina života, uprizoruje se u kazalištu u Sisku. Riječ je o predstavi za mlade u kojoj se susreću dva svijeta – djevojka koja voli čitati knjige i ne posjeduje mobitel i dečko koji prati najnovije trendove i pravi je majstor za elektroniku. Petra s nama dijeli svoje majčinske avanture.