male promjene čine velike razlike

Vođene odlukom da zajedno sa svojim mališanima stvorimo neke nove obiteljske rituale prijavile smo se na Dukatovu radionicu „Doručak je više od obroka“ pod vodstvom dječje psihologinje Tihane Koren. U predivnom ambijentu zagrebačkog hotela Canopy by Hilton zajedno smo s drugim mamama podijelile iskustva i upijale neka nova saznanja.

Ono što nas je oduševilo je činjenica da su projekt „Doručak je više od obroka“ pokrenule mame. Svjesne užurbanog životnog ritma, nedostatka vremena, te kod mnogih i navike preskakanja doručka, projektom su htjele potaknuti  zdrave navike i oživiti rituale zajedničkih obiteljskih doručaka.

Kaotična jutra svakodnevica su svake obitelji. Između spremanja djece za vrtić ili školu, spremanja za posao te kućanskih poslova, zajednički doručak zadnja je stvar na koju mislimo. Jedino za što nam preostaje vremena je brzinska kava u letu. Kako onda pronaći vremena i za zajednički obrok?

Ovo su neki od savjeta koje smo dobili:

Postavite realne ciljeve. Ne trebamo pripremati „hotelske“ doručke niti očekivati da ćemo za stolom sjediti sat vremena. Ne trebamo forsirati da to bude svaki dan. Počnimo od malih stvari. Napravimo male korake. Par puta tjedno ili 15 minuta dnevno, stvorite svoje rituale onako kako vama odgovara.

Dobra organizacija. Sigurno postoji nešto što možemo napraviti večer prije kako bi sami sebi olakšali užurbana jutra i pronašli vrijeme jedni za druge.

Smanjite distrakcije. Zajednički obrok je više od samog obroka. To je vrijeme za razgovor, priču i stvaranje zajedničkih uspomena. Ne hranite djecu pred crtićima. Naučite djecu da je to zajednička aktivnost, stvorite im zdrave navike koje će i oni jednog dana prenositi svojim potomcima.

Budite prisutni. Puno mama pitalo je kako stvoriti ritual zajedničkog doručka ako su roditelji ti koji preskaču doručak? Trebaju li zbog djeteta promijeniti svoje navike? Ono što je bitno je da budete prisutni bez obzira jedete li kajganu, zobenu kašu ili samo pijete kavu. Sjednite zajedno za stol i provedite kvalitetno vrijeme sa obitelji makar to bilo 15 minuta.

Uključite djecu u pripremu doručka. Neka s vama serviraju stol ili posluže doručak. Ako su još mali dopustite im da s rukicama istražuju namirnice.

Imajte barem jedan zajednički obrok dnevno. Ako vam je zajednički doručak zaista neizvediv, zamijenite ga nekim drugim obrokom.

Prisjetite se svoga djetinjstva. Sigurni smo da je puno lijepih uspomena vezano upravo uz zajedničke obroke i vrijeme koje ste proveli sa svojom obitelji. Kad je hrana u pitanju, naravno da je važan i nutritivni aspekt, ali nemojmo zaboraviti i onaj emocionalni. Zajednički obroci stvaraju uspomene. Sjećanja.

Istraživanja u gotovo svim kulturama pokazala su da djeca koja doručkuju zajedno sa svojim obiteljima imaju puno bolji uspjeh u školi, manje poteškoća u čitanju i pisanju, zdravija su i bolje se osjećaju te općenito imaju bolju komunikaciju s odraslima i članovima obitelji.

Mala promjena u našim užurbanim jutrima zaista čini ogromnu razliku. Za nas i našu obitelj. Započnite već danas stvarati rituale.

Doručak JE više od obroka.

#doručakjevišeodobroka