što znači biti mama za pet

unsplash.com

Jučer sam na Instagramu jedne supermame i naše kolumnistice Ane @anainmamaland naišla na anketu koju je objavila povodom svog nadolazećeg projekta. Tema – majčinstvo. Jedno mi je pitanje zapelo za oko. Kako bi ocijenili sebe kao mamu? Očekivala sam da se većina ne osjeća kao supermama s velikim S, ali ipak, rezultat me šokirao. Samo 23% mama dalo si je peticu, ostalih 77% misli da bi mogle biti bolje.

Ja sam bila u onoj grupi koja je sebe kao majku ocijenila čistom peticom i to bez previše razmišljanja, iako od ponedjeljka, zbog viška poslovnih obaveza, nisam stigla skuhati poštenu večeru, a jučerašnja je čak završila u smeću. Iako me čeka prepuna košara prljavog veša kojeg nisam stigla oprati preko vikenda. Iako ponekad, jedva čekam da uspavam dijete kako bih u miru gledala serije na Netflixu.

Dala sam si najvišu ocjenu jer sam svjesna koliko od sebe dajem iz dana u dan, iako se često osjećam kao da bih mogla napraviti puno više.

I dok sam tako u jednoj ruci teglila bicikl, a na leđima nosila težak ruksak pun hrane za park, spremna na još jedno cviljenje četverogodišnjaka jer sam zaboravila gumene čizmice (a obećala sam skakanje po lokvicama) i žurila pješke prema vrtiću, u glavi mi se vrtila samo jedna misao – zašto mislimo da nismo dovoljno dobre? Zašto mislimo da bi trebale dati više? Nedostaje li nam samopouzdanja? Ili smo pod utjecajem okoline koja pretežno osuđuje i kritizira, a rijetko te potapše po leđima i kaže ti da radiš odličan posao? Ili možda previše uspoređujemo svoj život sa životima drugih mama, na prvi pogled puno uspješnijim od nas?

Što uopće znači biti mama za pet i postoji li za to neka definicija?

Ako imalo sumnjaš u to jesi li dovoljno dobra mama, predlažem ti da sjedneš i razmisliš. Ako treba uzmi papir i olovku i piši. Sjeti se svega onoga čega si se odrekla zbog svog djeteta. Svega što si žrtvovala. I svega što si dobila.

Mama si za pet jer si 9 mjeseci nosila to dijete u sebi. Jer si u tih 9 mjeseci gledala svoje tijelo kako se mijenja, gotovo do neprepoznatljivosti. Jer su ti noge otekle, a stopala se povećala za broj. Jer je tvoje tijelo bilo rezano, šivano i izranjavano, a ti si to stoički podnosila. Jer onog trenutka kad su ti dijete stavili na prsa zaboravila si na svu bol. I ponovila bi to opet. Samo da još jednom proživiš taj trenutak.

Mama si za pet jer si ratnica. I lavica. I onda kad ti grudi gore od bolova. I onda kad ti se leđa svijaju od nošenja. I onda kad mijenjaš pelenu u 3 ujutro. I onda kad plačeš bez razloga. I onda kad plačeš jer ti nitko nije rekao da majčinstvo može biti tako teško.

Mama si za pet jer nakon još jedne neprospavane noći imaš snage za novi dan. I za bezbroj novih poljubaca i zagrljaja. I novih izmišljenih priča za laku noć.

Mama si za pet i kad te nitko ne razumije osim onih nekoliko virtualnih mama koje su uvijek tu kad ti je najteže. I kad ti ne ide sve baš tako savršeno kao što si mislila da će ići. Kad se s mužem posvađaš zbog sitnice, kad ti zagori ručak ili kad vikneš. Kad ti je ponekad svega dosta i izgubiš strpljenje.

Mama si za pet jer se za njih brineš i brinut ćeš se zauvijek. Kad probdiješ noć zbog začepljenog nosića. Kad se učlaniš u neku od mamećih grupa samo da bi dobila savjet kako ublažiti bol pri nicanju prvih zubića. Kad provedeš noć na zaraznoj.

Mama si za pet jer pamtiš prve trenutke. Jer si ti ona kojoj treba privikavanje na vrtić, a ne tvoje dijete. Jer se prvi dan škole moraš suočiti s činjenicom da su dani spori, a godine lete.

Mama si za pet jer koliko god bio težak period kroz koji prolaziš, za svoje dijete ćeš uvijek imati osmijeh na licu.

Jer radiš najbolje što znaš.

Mama si za pet čak i onda kada misliš da to nisi.

Ako još uvijek sumnjaš u to jesi li dovoljno dobra mama, pogledaj u oči svoga djeteta i reci mi što vidiš.