podrška roditeljima i djeci u vrijeme pandemije

Preporučene mjere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv pandemije, no donose i veliku promjenu u svakodnevici obitelji. U ovim izazovnim danima kada djeca ne idu u vrtić ili školu, a mnogi roditelji rade od kuće, obitelji se susreću s brojnim pitanjima i izazovima. Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Vladom Republike Hrvatske aktivno sudjeluje u pružanju odgovora na pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj što uključuje i pružanje relevantnih i vjerodostojnih informacija i podrške roditeljima, djeci i mladima.

U suradnji sa stručnjacima UNICEF je stoga pripremio brojne materijale, savjete i smjernice koje mogu pomoći roditeljima u prilagođavanju novoj svakodnevici, organiziranju dana tako da u njemu budu sadržani vrijeme za učenje i vrijeme za igru, samostalnu i onu s roditeljima te savjete o tome kako razgovarati s djecom o pandemiji i pružiti im odgovarajuću podršku kako bi se lakše nosili s izolacijom.

Svi materijali dostupni su na internetskim stranicama UNICEF-a, a posebno bismo istaknuli sljedeće:

UNICEF poziva roditelje da se uključe u izazov na društvenim mrežama te podijele svoje ideje za učenje i igru kod kuće uz korištenje hashtagova #SkolaOdDoma i #VrticOdDoma te tako pomognu drugim roditeljima sa svojim kreativnim idejama.

Na internetskim stranicama UNICEF-a dostupni su i odgovori na često postavljana pitanja o zdravlju majki, novorođenčadi i adolescenata te o prehrani dojenčadi i male djece u kontekstu pandemije. Za mlade smo pripremili savjete o očuvanju mentalnog zdravlja uz savjete stručnjaka, ali i UNICEF-ovih mladih ambasadora za prava djece i mladih koji donose brojne ideje za zabavu i učenje u izolaciji kroz svoje blogove i video blogove.

UNICEF poziva roditelje i mlade da prate UNICEF-ove internetske stranice i iskoriste savjete i ideje koje mogu pomoći obiteljima da prebrode izazovno razdoblje izolacije i iskoriste vrijeme koje kao obitelj provode zajedno za dodatno zbližavanje.