biti žena u muškom svijetu

žena u muškom svijetu
unsplash.com

Drage moje mame, žene, borci, kraljice… I prije nego sam ostala trudna znala sam da bih nekako voljela biti mama dječaka (što danas i jesam), ne zato jer bih curicu voljela manje, već zato što imam mamu, dvije pokojne bake, imam sestru, imam prijateljice, kolegice, i sama sam žena i znam sve njihove životne priče, borbe, uspone i padove, kao i moje osobne borbe, uspone i padove kao žene.

Nedavno sam se htjela učlaniti u jednu lokalnu udrugu za zaštitu žena i kada su me u aplikaciji pitali zašto želim biti dio udruge, napisala sam, zato jer kad sam ostala trudna željela sam da bude muško. Pogađate, odgovor od njih nisam dobila kao ni članstvo jer očito nisu shvatile bit mog odgovora. No, zašto postoji ta udruga, zašto postoje BABE, RODE, zašto postoje Sigurne kuće, zašto ako je sve baš onako kako treba? Pa, postoje zato jer kad se rodiš kao žena po „defaultu“ imaš određene šanse da postaneš korisnica istih.

Neka se ne ljute muški čitatelji, jer ja obožavam i svoga muža i svoju trojicu braće i svoje neke muške prijatelje. Ali moramo si priznati da su curice rođenjem automatski predodređene na porođajne muke, na krvarenje svakog mjeseca, na sve one divne i krasne izazove majčinstva, na manje plaćene poslove, na rintanje po kući, na doživotni balans između majčinstva, karijere, čiste kuće i sređene sebe (bolne depilacije, koje kakvi tretmani), na raznorazne ružne stvari koje neke žene nažalost dožive, a o kojima i danas svjedočimo u medijima itd. Još mi u Hrvatskoj i nekako ajde brinemo o statusu žena, ali što kada majka rodi curicu u Africi ili tako nekim zemljama, znamo kako se tamo tretiraju žene, nažalost.

Nije ovo neki feministički tekst koji mrzi muškarce. Opet kažem, ja imam muža koji je divan i velika podrška, i znam da većina vas ima, ali svjesne ste da nismo sve te sreće. Nedavno sam naišla na neki tekst čiji je naslov bio: „Biti razveden i biti razvedena, nikad nije isto“. Nisam tekst čitala, dovoljan mi je bio naslov.

Ja prva sam doživjela, a o tome sam već i pisala, raznorazna pitanja na razgovorima za posao od toga planiram li roditi, do toga što će mi posao ako ću se udati, pa do toga da sam kada sam ostala trudna, automatski ostala i bez posla, logično, samo mi više nisu produžili ugovor na određeno po njegovom isteku, a u toku moje trudnoće. Jer što će kome radnica koje prvo neće biti na poslu jedno godinu dana dok traje porodiljni, pa onda jednom i kad dođe na posao, morat će svaki čas na bolovanje jer će dijete svako malo biti nešto bolesno, takva radnica jednostavno nema ekonomske koristi za jednu firmu, dapače, samo je na trošak. Dok recimo, s druge strane, Luksemburg koliko znam plaća svojoj ženskoj populaciji pa jednu prosječnu hrvatsku plaću samo da bi bile doma sa svojom djecom. Jer ta zemlja je prepoznala važnost majke kao institucije, kao nositeljice obitelji, važnost kvalitetnog odgoja koji će onda dati danas sutra kvalitetno odgojenog pojedinca.

Bez obzira na sve to i roditelji muške i roditelji ženske djece igraju važnu ulogu u svemu ovome, koje možda nisu svjesni. Roditelji odgajaju danas sutra muškarce koji će biti ili loši ili dobri muževi, koji će cijeniti ili neće cijeniti ženu, roditelji odgajaju curicu koja će cijeniti sebe i svoje tijelo, ili koja to isto neće, odgajaju curicu koja će biti svjesna da jednako vrijedi kao i muško ili koja toga neće biti svjesna, pa će odmah u startu odustati od sebe jer sve polazi od obitelji i odgoja. Ako vaše dijete gleda kako se otac loše odnosi prema majci, kako majka ne cijeni sebe i neke stvari trpi, onda je velika šansa da će se dijete ponašati isto jer teško to kasnije izbacimo iz sebe, teško se mijenjaju vrijednosti koje stekneš u obitelji.

Ja prva znam da ću svog sina odgajati da cijeni žene kao takve, da svojoj ženi bude podrška, da pokazuje svoje emocije, da u svakom smislu bude pravedan i pošten i nadam se da ću u tome uspjeti i da će on danas sutra biti dobar muž, otac, ili  možda poslodavac. To možemo i moramo svi jer kako i kaže definicija obitelji „obitelj je najstarija i najvažnija društvena institucija; osnovna društvena jedinica” stoga prihvatimo odgovornost i doprinesimo svojim vlastitim primjerom manjoj društvenoj nepravdi.

10 principa ispunjenog života – SUPERMAME

MAJA Magistra ekonomije koja je živjela dugi niz godina u Splitu, udala se i zadnje 4 godine živi u Križevcima. Obožava putovanja zato je i vlasnica putničke agencije. Teški hedonist, obožava fino papati, obožava sve moguće i nemoguće wellness tretmane. Voli jako čitati i učiti strane jezike od kojih aktivno priča engleski i njemački, te pasivno talijanski i španjolski. Zaljubljenica u komedije i smijeh. Klasa pesimist koja već par godina radi na svojoj duhovnoj dimenziji i tranziciji prema optimizmu i uživanju u sadašnjem trenutku.