Lorena Mamić Franjić: carski rez nije lakši način poroda!

carski porod

Carski porod nije “lakši način”, poručuje supermama Lorena, majka dvoje djece.

Imale smo priliku popiti kavu u jednom od prvih, najinstagramičnijih interijera sa supermamom Lorenom Mamić Franjić, nekima poznatom pod urnebesnim pseudonimom Ljilja – covid policajka. Lorena je nedavno rodila svoje drugo dijete i to carskim rezom, a kako je travanj mjesec u kojem se podiže svijest o carskom rezu, razgovarale smo i o ovoj, važnoj temi. Kako je porod izgledao, kako se Lorena snalazi, ali i kako “Ljilja” pronalazi inspiraciju, pročitajte niže u tekstu.

Lorena, kako si? Evo ide, dan po dan, nekad ide super, nekad krene pa stane, ali sve je to sastavni dio ove životne faze.

Razlika između tvojih dječaka je 7 godina, koliko se razlikuje sve što si znala s Matom, u odnosu prema Anti? Najveća razlika sam ja. Sad sam starija, ne mogu bas reći i pametnija, ali ako smo jednom preživjeli budemo i sad. Doduše, u 7 godina puno se toga promijenilo tako da mi je Google i dalje najbolji prijatelj i smrtni neprijatelj, ovisi o tome što natipkam u tražilicu.

Koliko si se ti, kao majka promijenila? Iskreno, za sad mi se čini da sam jednako smotana i zbunjena, ali ovaj put barem znam na koju stranu treba okrenuti pelenu.

Dva puta si rodila carskim rezom. Koliko su se porodi razlikovali i kako je izgledao i još izgleda tvoj oporavak nakon carskog reza? Ne kažu bez veze “blaženo neznanje”, iako sam se dobro informirala, prvi put nisam imala pojma što me zapravo čeka. Srećom, sve je prošlo relativno glatko. Drugo carsko iskustvo je bilo potpuno drugačije, ali u kalkulaciju treba uvrstiti i to da sam sada starija, da smo usred pandemije i da su se neke okolnosti nezgodno posložile. Recimo da se još oporavljam, ali za moje dečke sve bih ponovila još 10 puta ako treba.

pamučni body i hlačice iz nove kolekcije Lupilu by Lidl

Ovaj mjesec posebna se pažnja daje carskom rezu. Mi, mame, koje smo na taj način rodile, često smo na meti komentara poput “to je kao da i nisi rodila”. Što imaš za poručiti na takve komentare? Nikad mi nije bilo jasno odakle uopće ideja da carski porod nije pravi porod. Što dobiješ na Drini, izgubiš na ćupriji ili u ovom slučaju možda “ izbjegneš” trudove, tiskanje i izgon, ali dobiješ ranu preko čitavog trbuha, prvo ustajanje iz kreveta nakon svega par sati, tuširanje uz asistenciju i postoperativni oporavak koji trebaš odraditi uz novorođenče. Ako je porod natjecanje u tome tko je više “patio” carice ni po čemu ne zaostaju.

Imaš li savjet za mame koje tek trebaju roditi carskim rezom? Nemojte previše brinuti, ono što mora biti, bit će. Fizički tu nema neke pripreme, a mentalno se fokusirajte na ishod, mala štruca sreće vas čeka iza vrata te hladne operacijske sale. I nemojte se bojati artikulirati sve strahove i pitanja, to je vaš neponovljivi životni događaj i imate pravo biti informirani o svemu što se događa.

Koji savjet ti je bio najkorisniji, a vezan je za oporavak nakon carskog poroda? Slušaj upute medicinskog osoblja i prihvati svu pomoć koja ti se nudi ako si u prilici. Sve mi želimo biti superheroji i vratiti se uobičajenoj rutini u sekundi, no treba ispoštovati svoje fizičko „ja“ i dati si vremena barem da se unutarnji organi vrate u svoje predtrudničke rezidencije.

Imaš li pomoć starijeg sina oko bebe? Mate je moja desna ruka, ponekad i doslovno jer je jedna ruka uvijek rezervirana za buraza. Puno se roditelja boji velike razlike u godinama, ali nama se za sad čini super. Kolica obavezno gura Mate, ne trebam baby phone jer je stariji brat uvijek tu da nadgleda i da ode po vlažne maramice kad nas ukrcam u auto i shvatim da sam ih zaboravila.

Tražiš li pomoć ili sve pokušavaš raditi sama? Prihvaćam svu pomoć u svim oblicima. Vikendom me muž počasti duljim spavancem, a preko tjedna nema veće sreće nego kad mama ili sestra pošalju gotov ručak. Imam tu sreću da su moji blizu pa su preuzeli starijeg, tako da dobar dio brige oko škole, zadaće i lektire ishendlaju baka, dida ili tetka. Nažalost i dalje smo usred pandemije pa se ne družimo tako da nemam privilegiju iskoristiti frendice da nunaju, ali što je tu je.

Lupilu posteljina iz Lidl-a

Nakon par sati provedenih u smijehu i ugodnom druženju, supermama Lorena odmorila je dok je Ante spavao u naručju supermame Sonje. I za sve vas koje ste primijetile da je Ante neodoljivo zgodna beba, na svim fotografijama nosi novu Lupilu kolekciju za bebe dostupnu od danas u svim Lidl trgovinama. Supermame uvijek biraju Lupilu pamuk za svoje superbebe.

Lupilu posteljina dostupna je u Lidl-u
Ante nosi novu Lupilu kolekciju odjeće za bebe

Fotografije: Pepper Atelier

 

Kako izbjeći kaos kada dobijete bebu – pročitajte savjete profesionalne organizatorice!