ANA TEVŠIĆ NAUKOVIĆ – O MAJČINSTVU I DIZAJNU

Moramo priznati da smo se već neko vrijeme poskrivećki divile jednom od najljepših zagrebačkih izloga i imale želju saznati tko se iza njega krije. Talentirana i kreativna supermama i dizajnerica Ana Tevšić Nauković dočekala nas je sa svojim predivnim osmijehom, a zahvaljujući majčinstvu odmah smo pronašle zajednički jezik. Iz studia smo se preselile u obližnji kafić i uz gin tonic sa Anom popričale o djeci, poslu i ostalim ženskim temama.

Ana, izlog tvog studia u Dežmanovom prolazu naprosto je nemoguće ne zamijetiti. Ispričaj nam ukratko kako je nastao L.A, design studio? L.A, design studio nastao je odmah nakon mog završetka studija, s prvom uspješnom izložbom u Londonu. Nakon toga sam naprosto krenula dalje raditi i nekad mi se čini da odonda nisam stala… Studio se ubrzo preselio iz mog obiteljskog doma u Dežmanov prolaz 4, gdje se nalazi već 4 godine! Na samom početku sam odlučila o posebnom konceptu prostora; da je više galerijski nego prodajni i da je više kao posjet nekome doma nego dolazak u dućan. Upravo zbog toga svaka dva tjedna mijenjamo kompletan raspored stvari iznutra i crtež na vanjskom izlogu. Cilj je predstaviti proizvode u svim mogućim i nemogućim varijantama korištenja, a crteži nam služe kao inspiracija za ono što u tom trenu radimo.

 

Kad je posao u pitanju što je ono čime se najviše ponosiš? Najviše se ponosim time što se iz godine u godinu razvija i formira zajedno sa mnom. Što nisam imala straha to tako odraditi i što sam (pomalo ludo) krenula pa neke stvari naučila u hodu; to mi je čak važnija stavka od nagrada koje dobivamo – iako su one zaista neprocjenjiv poticaj za daljnji rad.

Majka si curice i dečkića sa relativno malom razlikom u godinama. Rodila si prije 6 mjeseci, i već radiš punom parom. Kako uspijevaš uskladiti majčinstvo i posao? Da, uživam biti mama! Izabela ima 2 godine i Patrik je nedavno napunio 6 mjeseci. Ne znam to opisati bolje od ovog: radim i kad ne radim. Uvijek nešto smišljam ili odrađujem ili crtam ili planiram. Sve je to posao i sve mi je to moj zen trenutak. Koliko mi je posao obaveza, toliko mi je odmor za glavu. Najbolje radim kad imam previše posla jer se tad najbolje organiziram. Majčinstvo i posao je nekad jednostavno za uskladiti, a nekad je neopisivo teško. Suprug Petar mi je neopisiva pomoć i podrška, zaista je predivan tata. Bake nam puno pomažu, nekad ne znam što bismo da nam ne pomažu u čuvanju djece. Ne želim si više uopće to omalovažati ili nekom govoriti kako je sve uvijek predivno i jednostavno – sve to zajedno je posao za sebe i organizacija je ključ koji sve drži na okupu. Ponekad ne znam što bih sa sobom od umora, ali kad sve sagledam s objektivno – presretna sam i zahvalna što imamo to dvoje preslatke djece i što mogu raditi posao koji volim. 

U tvom studiu primijetili smo proizvode namijenjene i djeci. Jesu oni bili dio tvoje kolekcije i prije majčinstva ili si u majčinstvu pronašla inspiraciju za neke nove ideje? Majčinstvo je učinilo svoje, definitivno. Govorila sam si da neće, ali naprosto me obuzelo. Uređenje dječjih sobica je uzelo maha, zato je i nastala Nossie dječja samostojeća vješalica, pa Constellation posteri sa zvijezdama te na kraju i “mama” majica! 

Kako je nastala “mama” majica? “mama” majica je nastala potpuno neplanirano, zaista. Tijekom jednog telefonskog razgovora sam na brošuru crvenim flomićem napisala bezbroj puta “mama” i zaintrigirao me grafizam koji se pojavi od poteza. Inspirirao me da ga pozicioniram na rame; mjesto koje sve mame znaju da je posebno. Tu se glavice naših mališana odmaraju, vesele i plaču – a mi smo tu da im pomognemo u svakoj od tih situacija!

Kako provodiš svoje slobodno vrijeme? Uspijevaš li pronaći i vrijeme za sebe? Slobodnog vremena nemam uopće, a više ni ne znam što znači imati vrijeme za sebe. Trenutno bih se samo htjela naspavati i popiti kavu kad si ju napravim. S time da kad si to i ostvarim, onda ću sigurno kukati gdje su mi djeca. 🙂

Koliko te majčinstvo promijenilo? Ne bih rekla da me toliko promijenilo koliko me ispunilo. Nisam znala da može postojati tolika neograničena ljubav i da su nam djeca i obitelj toliko važni. Promijenilo me utoliko što nemam vremena za nepotrebne stvari, što biram s kime se mogu ili želim naći i što sad sve gledam s neke druge perspektive. Najvažnije mi je da smo mi dobro – nakon toga da mi posao funkcionira – i onda sve ostalo. Najsretnija sam kad smo nas četvero (i naša dva psa, zapravo nas je šest doma!) zajedno.

Koji su tvoji planovi za budućnost što se tiče posla, ali i obitelji. Planirate li još širiti obitelj? Apsolutno! Voljela bih imati veliku obitelj, veseli me ideja da su djeca jedan drugom podrška i da ih je puno. Da je glasno i da ne znaš kud bi od svih; da su djeca i psi po cijeloj kući veseli i zdravi. Takve su mi želje što se tiče naše slatke obitelji. Što se tiče posla – veselim se novim projektima, kojih će ove (i iduće) godine biti puno! Jedan produženi espresso i spremna sam za nove pobjede! 🙂

ime studija: –L,A. design studio / Dežmanov prolaz 4
web: www.loveanadesign.com
fb: loveanadesign
instagram: @la.designstudio@anatevsicnaukovic

Fotografije: Pepper Weddings